Премиерът забранил държавата да се меси на митрополитите

Премиерът забранил държавата да се меси на митрополитите
Премиерът Бойко Борисов забранил категорично държавата да се меси на митрополитите при избора на нов патриарх на Българската православна църква. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов забранил категорично държавата да се меси на митрополитите при избора на нов патриарх на Българската православна църква.

Това обяви Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет, предаде БГНЕС.

„Преди малко лично министър-председателят Бойко Борисов ме извика пред целия Министерски съвет и категорично забрани всякаква намеса от страна на държавата за решаването на този проблем“, обясни той.

Емил Велинов изрази мнението, че Светият синод на Българската православна църква ще намери сили и ще реши проблема си по най-добрия начин за самата църква и за народа.

На събрание на Светия синод в сряда започна обсъждането на подготовката на патриаршеския църковен събор.

След избора на митрополит Кирил Варненски за наместник-председател на Синода и временен софийски владика останалите митрополити се разделиха в мненията си.

Дядо Николай оспори избора на митрополит Кирил като нелегитимен, а дядо Григорий оттегли подписите си от протоколите на заседанието по избора на Кирил.

„Напоследък зачестиха инсинуациите, че държавата се намесва във вътрешноорганизационния живот на църквата“, коментира още Емил Велинов в сряда и подчерта, че държавата по никакъв начин няма да вземе отношение към проблема, който сега стои за решаване пред Светия синод на Българската православна църква.

#Бойко Борисов #премиер на България #Българска православна църква #Емил Велинов #Министерски съвет #Свети синод #митрополит Кирил #митрополит Гавриил #митрополит Григорий #митрополит Николай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници