Ако нещо се случи, така ще ги разпозная: Палестинец слага гривни на децата си, за да ги разпознае, ако бъдат убити

Ако нещо се случи, така ще ги разпозная: Палестинец слага гривни на децата си, за да ги разпознае, ако бъдат убити

pixabay

A A+ A++ A

Неидентифицирани и в масов гроб. Така погребват вече палестинците в Газа и вместо с име, те си отиват от земята „просто като номер“. За да избегнат това, някои семейства носят гривни със своите имена с надеждата да открият близките си, ако бъдат убити.

Али Ел-Даба се подготвя за най-лошото. Той казва, че е виждал тела, които са разкъсани и неузнаваеми след ответните бомбардировки на Израел над Газа, започнали в отговор на нападението на „Хамас“ на 7 октомври.

За да не последват тяхната съдба, 40-годишният мъж купува сини гривни от връв за членовете на семейството си и ги връзва на двете им китки. „Ако нещо се случи, така ще ги разпозная“, казва той.

За да намали риска семейството му да бъде поразено, Али решава да раздели близките си, за да не загинат всички при един удар. 42-годишната му съпруга Лина оставя двама от синовете и двете им дъщери в град Газа на север, а Али се премества в Хан Юнис на юг с други три деца.

Други палестински семейства също купуват или правят такива гривни за децата си, а някои изписват имената им на части от тялото им. Снимки показват как ръцете и краката на палестинските деца са изписани на арабски език.

Други кадри показват малки деца, които лежат върху стоманен медицински поднос в зала, която най-вероятно е морга в болница в Газа. Единият от крачолите на панталоните им е повдигнат, за да се види надпис, изписан с черно мастило върху кожата им. Оказва се, че родителите са изписали имената на децата върху телата им, за да ги разпознаят, в случай че нещо се случи с тях.

В събота 43 неидентифицирани палестинци, убити в Ивицата Газа, са положени в масов гроб. Това е вторият път от 7 октомври насам, в който десетки неразпознати тела са погребани по този начин, пише Анадолската агенция.

Масовите погребения са разрешени от местните мюсюлмански духовници. Преди погребението медиците съхраняват снимки и кръвни проби на мъртвите и им дават номера. Според кореспондент на агенцията натрупването на тела в дворове, стаи и хладилници на болниците кара жителите на обсадения анклав да изкопаят масови гробове в градините на домовете си, предаде bTV.

Още 10 дни след началото на войната Middle East Monitor съобщава, че властите в Газа са принудени да копаят траншеи за масови гробове, тъй като моргата се пълни и броят на загиналите не спира да расте. Решението е взето трудно, за да се избегне по-нататъшната болка на семействата на убитите, които иначе ще лежат под горещото слънце в чували.

След ответния удар срещу „Хамас“ Израелските отбранителни сили издават заповед за евакуация на жителите от северната част на Ивицата Газа към южната, където е по-безопасно. Районът е един от най-гъсто населените и там живеят над 2 милиона души, като около половината от тях са в северните части. Въпреки че някои се успяват да се спасят, стотици други решават да останат и постепенно губят живота си.

От началото на военния конфликт между Израел и терористите на „Хамас“ са убити над 1400 израелци и над 6500 палестинци, сред които над 2700 деца.

#Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници