Делян Добрев: Ще заведа дело срещу Денков, защото съм ощетен гражданин

Делян Добрев: Ще заведа дело срещу Денков, защото съм ощетен гражданин

Стоп кадър/бТВ

A A+ A++ A

Ако от вторник няма отстъпка за бензина, обмислям като гражданин да заведа дело срещу премиера Денков, в качеството му на физическо лице, защото не изпълняват закона и не ми връщат 73 стотинки на литър бензин“. Това каза в пред bTV депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев.

Така той отговори на заканата на министър-председателя Николай Денков, че ще заведе дело срещу хората, които твърдят, че членове на кабинета и министри са на „хранилката на „Лукойл“.

Добрев обеща да се извини на Денков, ако от вторник – 31 октомври, „Лукойл“ започне да плаща по 3 млн. лв. на ден във Фонда за енергийна сигурност, а гражданите, зареждащи на бензиностанциите у нас започнат да получават отстъпка от 73 стотинки за литър.

Добрев не пропусна отново да атакува „Продължаваме промяната“ заради позицията им срещу идеята да се свика извънредно заседание но 27 октомври, два дни преди местните избори, за да бъде отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката.

„Не мога да разбера „Демократична България“, Промяната са ми ясни – те винаги са работили за руснаците. Те вкараха посредниците по газа и платиха милиарди отгоре, те защитават дерогацията на „Лукойл“ със зъби и нокти, плашат, че ще подадат оставка, ако им вземем дерогацията. Толкова е сладка тази дерогация, толкова е сладък руския нефт. Ако заседанието не е на 27 октомври, а е на 8 ноември, както предлагат от „Демократична България“ и Промяната, това са 12 дни. 12 дни по 3 млн. са 36 млн. лв. ДБ с това си предложение предлагат да опростим 36 млн. лв. на „Лукойл“. Надявам се те да се вразумят, днес ДБ и ПП гласуваха разделено в Комисията по енергетика“, заяви депутатът от ГЕРБ.

Колко данъци плати „Лукойл“, докато управляваше ГЕРБ

На въпрос защо при управлението на ГЕРБ от „Лукойл“ не са плащали данъци и такси Делян Добрев обясни първо, че преди да започне войната в Украйна рафинерията е купувала нефт на същата цена, на която са купували и в Гърция и Румъния, и не са имали голяма печалба. След влизането в сила на дерогацията, те купуват барел петрол за 60 долара, а гърците и румънците – за 100 долара, и така формират свърхпечалба, заради която трябва да внасят пари във Фонда за енергийна сигурност.

После обясни и защо „Лукойл“ не е плащала данъци, докато ГЕРБ управляваше държавата: „Защото 2008 г. при Тройната коалиция те декларират една огромна загуба, която следващите 3-4 години приспадат. При кабинета „Орешарски“ декларират още една огромна загуба, която следващите години приспадат“.

Добрев напомни, че от рафинерията пак са внесли септември тази година една коригираща декларация и са казали, че имат стари загуби от 540 млн. лв., които ще си ги приспаднат тази година. „Но тази тема е различна от тази с вноската – вноската се събира без значение дали „Лукойл“ е на печалба или на загуба“, подчерта депутатът от ГЕРБ.

#Делян Добрев #Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници