Как да изберем най-подходящата охранителна камера сред различните видове на пазара?

Как да изберем най-подходящата охранителна камера сред различните видове на пазара?

StockSnap from Pixabay

A A+ A++ A

Трудно е да си представим надеждна охрана на обект без добре организирана система за видеонаблюдение. Но изборът на устройства, които напълно отговарят на условията за използване, не е лесен. Той става сложен заради широката гама и функционалност на оборудването, което може да намерите на пазара. Коя камера е по-добре да изберете за видеонаблюдение и на какви параметри на устройството трябва да обърнете внимание? Потърсете отговорите в нашата статия. Искате да знаете как се монтират охранителните камери – вижте повече в статията.

Как да изберем камера за видеонаблюдение: основни параметри?

Правилно подбраната видеокамера ще осигури необходимата видимост на периметъра при съществуващи условия при възможно най-ниски разходи за покупка и експлоатация. Но как да изберем „същата“, идеална камера, какво да търсите при покупка?

Характеристики на жилищата

Преди да решите коя камера за видеонаблюдение е най-добра, е важно да решите къде да инсталирате оборудването. Ако устройството е поставено на открито, вградената отоплителна система на устройството (наличие на отопляем термичен корпус) и запечатан корпус няма да пречат. Оборудването за помещения с висока влажност (например за автомивка или басейн) трябва да има влагоустойчив корпус. В райони, където има голяма вероятност от повреда на камерата от нарушители, струва си да инсталирате устройства в защитен от вандало корпус.

Зрителен ъгъл и фокус

Те определят покритието на зоната за видеонаблюдение и вида на изображението, което може да бъде панорамно, средно близко или портретно. Видеокамера с малък ъгъл на гледане осигурява максимално фокусиране и съответно ви позволява да видите хората, влизащи в стаята, в детайли. Вероятно обаче няма да е възможно да се види цялата стая с такова оборудване, споделят специалистите от Кассаба Системс.

Ако трябва да наблюдавате обекти, разположени на разстояние 30–40 метра от устройството, тогава трябва да изберете оборудване с ъгъл на гледане, който не надвишава 45º. Ако е необходимо да покриете цялата стая, тогава се препоръчват устройства с ъгъл на видимост 90º или повече. В този случай обаче се получава ефект на дистанциране, съответно при гледане на видео се виждат по-малко детайли. Има и камери с променливи ъгли на видимост (вариофокални лещи), но те струват почти един и половина пъти повече от подобни камери с фиксирана.

Чувствителност на оборудването за наблюдение

Характеристиката трябва да съответства на минималното ниво на осветеност, при което ще работи ефективно. Този параметър се измерва в лукс (lux, lk). Ако камерата е предназначена да работи през нощта при липса на допълнително осветление, нейният параметър на фоточувствителност не трябва да бъде по-висок от 0,01 лукса. Допълнително предимство ще бъде наличието на инфрачервен филтър и мощна подсветка.

Разделителна способност и качество на изображението

Възможността за увеличаване и детайлност зависи преди всичко от резолюцията на камерата. Оборудване с висока разделителна способност е необходимо, когато трябва да се получи наблюдение на дълги разстояния или подробна информация.

Аналоговите устройства (960H или CVBS), чиято разделителна способност се измерва в телевизионни линии (TVL), бяха много популярни, но са остарели и вече не се произвеждат. Те са заменени от AHD, TVI и CVI - аналогови камери, много от които са съвместими с 960H и могат да работят с по-стари аналогови DVR.

За цифрови устройства разделителната способност се определя в мегапиксели (MP). Минималната разделителна способност е 1 мегапиксел, което съответства на изображение от 1280x720 пиксела (като например камера в лаптоп). Тази бюджетна опция е достатъчна, за да осигури контрол на малки стаи. Най-добрите IP камери за наблюдение са с резолюция до 12 мегапиксела (4000×3000 пиксела), което отговаря на новия 4K стандарт.

Производители и цени на камери за видеонаблюдение

На пазара има много модели видеокамери за системи за видеонаблюдение. Те се различават по технически характеристики, цена и предназначение. Техният избор трябва да се определя от нуждите и финансовите възможности на купувача. Най-достъпните опции с ограничена функционалност традиционно се предлагат от китайски производители.

По-скъпият сегмент е представен от европейски компании. Те предлагат най-модерните решения, разработени с помощта на съвременни технологии.

Кои камери за видеонаблюдение са по-добри?

Потенциалните купувачи се интересуват от това как да изберат камера за видеонаблюдение за дома си и кои записващи устройства са най-подходящи за улицата. Средствата за наблюдение трябва да бъдат избрани, като се вземат предвид характеристиките на околната среда и изискванията за качество на полученото изображение.

За офиса

Оборудването, което се инсталира вътре в сградите, е с по-компактен размер и по-леко тегло от оборудването за външна употреба. Но такива устройства нямат допълнителна защита от външни влияния. Вътрешните видеокамери могат да бъдат оборудвани със слотове за карти с памет, детектори за движение, микрофони, Wi-Fi предавател и различни допълнителни функции.

За офис е подходящо оборудване с резолюция 1–2 мегапиксела с фиксиран обектив. Ако наблюдението трябва да се извършва денонощно, тогава трябва да обърнете внимание на устройства с инфрачервено осветление и нощни и дневни режими на снимане. Практиката показва, че най-често бюджетните камери за домашна употреба се поставят на рафтове или шкафове, така че не изискват скоби за монтаж. Могат да бъдат безжични, свързват онлайн и позволяват лесен достъп до записите от всяка точка от таблет или смартфон.

За външно наблюдение

Купувачите, които се интересуват как да изберат външни камери за видеонаблюдение, трябва да знаят, че такова оборудване изисква защита от неблагоприятни метеорологични условия: замръзване, пряка слънчева светлина и др. Следователно устройствата за външна употреба се поставят в специални кутии или кутии, в които необходимата температура и влажността се поддържат.

Друг важен аспект, който трябва да имате предвид, е разстоянието между видеокамерата и монитора, на който се показва изображението. Трябва да изберете камера, която може да предава сигнала на необходимото разстояние без загуба на качество. За външно наблюдение могат да се използват купол, корпус и въртящи се устройства. Предимството е наличието на вандалоустойчив или запечатан корпус. Може да изберете устройства, които се свързват с кабел, което гарантира стабилно свързване и постоянно захранване.

Най-добрите камери за видеонаблюдение са тези, които най-добре отговарят на нуждите на клиента и условията на работа. За да се осигури сигурност в жилищна сграда, може да е достатъчно бюджетно устройство с ниска разделителна способност, но за големи обекти, които изискват повишен контрол, оптималното решение ще бъде камера с висока разделителна способност, отлична светлочувствителност и най-точно цветопредаване. Когато правите своята покупка, задължително се консултирайте със професионалистите от магазина, за да ви насочат кое е най-подходящо за вас.

#камера #камера за наблюдение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници