Австрийските медии: Денков не успя да убеди Нехамер за Шенген

Австрийските медии: Денков не успя да убеди Нехамер за Шенген

ФБ/МС

A A+ A++ A

Официалното посещение на българския премиер Николай Денков в Австрия е една от външнополитическите теми в "Кроненцайтунг", вестника с най-голям тираж в страната, предаде БТА.

"Въпреки че натискът от страна на Европейския съюз и на опозицията непрекъснато се увеличава, федералното правителство се противопоставя на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Българският министър-председател получи ясен отказ при посещението си във вторник във Виена", пише ежедневникът.

Вестникът цитира думите на Нехамер: "Позицията на Австрия е ясна, в момента не е възможно разширяване на Шенген" и посочва предпоставките, които биха променили тази позиция – премахване на границите между държавите в чертите на Шенген, по-добра защита на външните граници на Европейския съюз, по-бързо репатриране на мигрантите. Канцлерът подчерта, че позицията на Австрия "не е срещу България и Румъния".

Българският премиер не може да убеди Карл Нехамер, че приемането на неговата държава в Шенген ще подобри борбата срещу нелегалната миграция, пише "Кроненцайтунг". Нехамер похвали усилията на България в опазването на външната граница, а Денков изтъкна, че по въпроса с нелегалната миграция между двете страни имат еднаква позиция. Българският аргумент е, че ако България и Румъния са членове на Шенген, борбата с нелегалната миграция ще е много по-ефективна.

Под заглавие "Премиерът на България обвинява държавите от Шенген в "изместване на проблемите" австрийската осведомителна агенция АПА публикува обширен материал за вчерашното посещение на Николай Денков, базирайки се на интервю на журналиста Щефан Воспеник с българския премиер. В него се казва, че според Денков аргументите на Австрия са "извинение".

АПА обобщава, че българският премиер е отправил остра критика към държавите, които налагат проверки по границите със своите партньорски държави в борбата с нелегалната миграция. "С тези вътрешни граници проблемът с нелегалната миграция се прехвърля от една държава към друга", заявява Денков. Единственото общо решение е опазването на външните граници и връщането на лицата, които нямат право на пребиваване.

"В действителност ние имаме същата позиция като Австрия, така че трябва да работим за истинското решение вместо да заменяме един проблем с друг", подчертава Денков след срещата си с Нехамер.

Денков отхвърля категорично аргументите на австрийския канцлер за вътрешношенгенските граници между Германия и Австрия или между Австрия и Унгария, заявявайки, че това няма нищо общо с влизащите през България мигранти. Те са малка частица от потока, идващ от изток или от юг. "Логически погледнато за мен това е само едно добро извинение, нищо друго, а и изобщо се съмнявам дали това е едно добро извинение", казва той.

Денков подчертава в интервюто, че през последните месеци България значително е подобрила охраната на границата си с Турция и броят на нелегално преминаващите границата е намалял два пъти и половина, което е сигнал за мигрантите, че трябва да търсят друг маршрут. В тази връзка той изтъква доброто сътрудничество с Турция.

В интервюто министър-председателят обръща внимание на предимствата за Австрия от влизането на България в Шенген: прехвърлянето на сили за сигурност по границата с Турция, отпадането на опашките по границите, положителните сигнали за държавите кандидати за членство в ЕС от Западните Балкани. Аргументите са логични, казва българският политик, но е необходимо време те да се преработят и на политическо ниво. Намерението на министър-председателя е да постави въпроса още тази седмица на срещата на високо равнище на Европейския съюз, отбелязва АПА.

В интервюто са засегнати и други проблеми от международен характер. Денков изразява загриженост за напреженията в Балканския регион и призовава Европейския съюз за по-нататъшен ангажимент. Той изказва категорично мнение срещу ескалация на Близкоизточния конфликт, пледирайки за намиране на баланс между необходимостта от "заличаване" на терористичната групировка "Хамас" и предотвратяване на страданията на палестинското цивилно население. Ако тези усилия са успешни, от ивицата Газа няма да дойде нова бежанска вълна към Европа, прогнозира политикът.

На въпроса дали Русия стои зад последния международен конфликт, Денков заявява: "Едно е ясно, че Русия печели от това. Доколко участва ще трябва да преценят разузнавателните служби и военните". Проевропейският политик, продължава АПА, потвърди подкрепата за Украйна в отбраната й срещу агресора Русия.

Денков се спира и на някои вътрешнополитически въпроси в интервюто. Той отбелязва, че в някои социални медии в България има силна проруска пропаганда и че от страната са изгонени руски шпиони. Но обобщава, че две трети от обществото и от парламента подкрепят проевропейския курс на правителството. По негова преценка въпреки наличието на известно напрежение в коалицията правителството ще се справи успешно.

#австрийски медии #България в Шенген #Николай Денков #Карл Нехамер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници