Разказ от първо лице: "Ситуацията в Газа е такава, че адът изглежда като чаено парти"

Разказ от първо лице: "Ситуацията в Газа е такава, че адът изглежда като чаено парти"

pixabay

A A+ A++ A

Мадс Гилберт от Норвежкия комитет за помощ заяви за Би Би Си от Египет, където чака да влезе в Ивицата Газа, че "ситуацията в Газа е такава, че адът изглежда като чаено парти", цитирайки негови колеги на място, обрисували "ужасяващи сцени".

Доктор Мадс Гилбрт заяви, че има десетки хора, сериозно ранени в резултат на израелските бомбардировки, а големият стрес често води бременни жени до преждевременно раждане.

"Представете си болница с от 5000 до 15 000 цивилни бежанци, претъпкана с пациенти, нуждаещи се от хирургическа помощ, и токът угасва", каза норвежецът. Той поясни, че в болниците цялото това ключово оборудване като вентилатори, монитори, инфузионни помпи и неонатални инкубатори, спират без електричество.

Според Мадс Гилберт предстоят още предизвикателства, тъй като ограниченият достъп до чиста вода и храна може да причини огромни епидемии.

Д-р Гилбeрт каза, че медицинският персонал се опитва да се справи с натоварването, докато се бори със страха и скръбта за собствените си семейства. Позовавайки се на известния италиански епос за ада, той добави:

"Това прави ада на Данте да изглежда като чаено парти".

През 2014 г. Израел наложи доживотна забрана на Гилберт да посещава Газа, след като той лекуваше пациенти там над десетилетие.

#Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници