Денков обяви голямата новина за АЕЦ Козлодуй

Денков обяви голямата новина за АЕЦ Козлодуй

прес

A A+ A++ A

С решение на Министерския съвет днес ще стартира реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи премиерът Николай Денков в началото на редовното правителствено заседание.

"Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят Седми блок. Срокът, който се предвижда, е 2033 г.", обясни министър-председателят.

"Със същото решение ще започне подготовката и за 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на две до три години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система. Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените Първи до Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", посочи Денков.

Част от проекта на дневен ред предвижда кабинетът да обсъди проект на меморандум за разбирателство между няколко европейски държави за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбраната в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. В инициативата, освен България, участват още Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция. Вносител е министърът на отбраната.

Одобряването на Национална стратегия за околната среда 2021-2030 г. също е част от дневния ред на правителственото заседание. Очаква се правителството да одобри участието на България с Национален щанд в Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2024“ в Нюрнберг, Германия, както и участието на страната ни в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство.

Кабинетът трябва да одобри и допълнителни разходи за 2023 г. за финансовото осигуряване на дейности по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници