Ген. Бен Ходжис обвини Кремъл и Иран за конфликта в Близкия Изток

Ген. Бен Ходжис обвини Кремъл и Иран за конфликта в Близкия Изток

Екс/@dw_chinese

A A+ A++ A

"Кремъл иска да отклони вниманието ни от войната в Украйна и да спре нашата подкрепа за украинците. От 7 октомври (когато терористите от Хамас нападнаха Израел, бел. ред.) вече почти няма статии за Украйна по първите страници на медиите - заради събитията в Израел. Не мисля, че това е случайност", посочва генерал Бен Ходжис, който в момента е председател на мозъчния тръст GLOBSEC. По думите му Хамас и Хизбула не биха могли да направят нищо съществено, ако не получаваха помощ от Иран.

Три големи риска пред израелската армия

В интервюто си за "Дойче веле" той посочва и трите основни риска за израелската армия във връзка с подготвяната от нея сухопътна операция в ивицата Газа. На първо място това е сложността на самата операция, защото тя ще включва и боеве в градски условия, а Хамас познава отлично тази среда. Затова групировката иска да накара израелските войници да навлязат в тези населени места. Там те не само ще се намират под силен натиск да намалят до минимум цивилните жертви, но и ще бъдат зорко наблюдавани от всички – журналисти, юристи, от целия свят. А срещу тях се бори Хамас – групировка, която иска да ги ликвидира. За по-младите офицери и войници това ще бъде голямо предизвикателство, но и като цяло това ще бъде трудна задача за израелските военни, убеден е генералът. В тази връзка той допълва, че израелската армия е може би най-добрата в света за водене на подобни вид сражения.

Вторият голям риск е свързан с опасността Иран да открие втори фронт във войната, например чрез Хизбула от Ливан или нещо друго, което да създаде напрежение на Западния бряг. Тогава израелската армия ще се окаже атакувана от различни посоки, което е напълно реално, убеден е ген. Ходжис.

И на трето място е въпросът за това кога ще приключи израелската операция. "Ако целта е да бъде унищожена групировката Хамас, а терористите да не могат да оперират от ивицата Газа, означава ли това, че израелските войници ще трябва да останат там в продължение на месеци? Това би било много, много трудно. Затова смятам, че е важно да се изясни целта на мисията. Да не забравяме и друго – при една сухопътна операция може да има много цивилни палестински жертви и много от израелските заложници могат да бъдат убити. В същото време терористите са наясно, че заложниците са много по-ценни за тях живи. Хамас се нуждае от тях, включително защото знае отлично колко важно е за израелците заложниците да се върнат живи", казва ген. Ходжис.

Алтернативи на сухопътна акция?

На въпрос дали сухопътната операция има някаква алтернатива, бившият американски военен отговаря утвърдително, но прави уточнението, че никоя от възможните алтернативи няма да е задоволителна. „Ако сухопътната офанзива още не е започнала, това може да означава, че условията все още не позволяват това: или не са унищожени достатъчно ръководни кадри на терористичната организация, както и инфраструктура на Хамас, или не е завършила подготовката - например стратегическото разузнаване на бойното поле: информацията за това къде е врагът, къде са цивилните, къде са тунелите. Но не могат да се бавят дълго време, защото са призовани 300 000 резервисти. Смятам, че сухопътната операция ще започне, когато израелските военни преценят, че условията за това са налице“, казва ген. Ходжис пред ДВ.

Друг въпрос, на който той отговаря, е дали израелската армия е в състояние да воюва на няколко фронта – в случай, че Хизбула и/или Иран решат да се включат в конфликта. В тази връзка американският представител припомня, че израелската армия има значителен военен потенциал - над 150 000 редовни военнослужещи, към които се добавят още над 300 000 резервисти. „Интересно е това, че бяха призовани 300 000 души, а се явиха 360 000. Хората се върнаха от САЩ, за да се бият“, казва Ходжис и изтъква, че Израел притежава най-добрата система за противовъздушна отбрана в света - "Железен купол". Затова генералът смята, че израелците могат да се справят с многобройни заплахи. „Но е възможно те да поискат да стигнат и по-далеч – примерно да навлязат навътре в Иран, Сирия или на други места, за да прекъснат доставките на боеприпаси от Иран. И точно от това се опасяват мнозина – да не би конфликтът да излезе извън границите на Израел, казва Бен Ходжис.

Разрастване на конфликта?

Що се отнася до опасността САЩ да се окажат замесени в един по-широк военен конфликт, генералът казва, че смята това за малко вероятно. „Не мисля, че Техеран иска да види как военноморските сили на САЩ или други техни части унищожават това, което Иран има“, посочва той. Бившият главнокомандващ американските части в Европа е убеден още, че САЩ могат да предоставят необходимата военна помощ на Израел и в същото време да продължат да подкрепят Украйна. И, разбира се, САЩ много ясно заявиха, че ще помогнат на Израел да се защити, особено срещу една терористична организация, каквато е Хамас“, казва ген. Ходжис.

На въпрос дали Русия играе активна роля в сегашния конфликт в Близкия изток - генералът отговаря утвърдително: "100% съм сигурен, че това е координирано съвместно действие на Иран и Русия."

#Ген. Бен Ходжис #конфликтът в Близкия Изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници