Иде петролна криза, ако ситуацията в Близкия изток се влоши

Иде петролна криза, ако ситуацията в Близкия изток се влоши

Pixabay

A A+ A++ A

Има опасност от нова петролна криза, ако ситуацията в Близкия изток, откъдето идва една трета от световния износ на черно злато, се влоши. Това заяви днес изпълнителният директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Франс прес.

"Разбира се, ние не знаем как ще се развие политическата ситуация. Напрежението обаче е на много високо равнище и около една трета от износа на петрол идва от този регион. Там са не само производителите, но и основните търговски пътища". Това каза Бирол в отговор на въпрос на медиите за влиянието на войната между Израел и "Хамас".

"Една по-голяма икономическа криза в този регион би могла да доведе до нова петролна криза, 50 години по-късно", подчерта той при представянето на годишния доклад на агенцията за световните енергийни перспективи до 2030 г., правейки препратка към случилото се през 1973 г.

"Силно се надяваме, че тази ситуация няма да се повтори и страните ще стигнат до мирни решения", добави той. Според оценката му колебания на петролния пазар "би била лоша новина за всички и най-вече за развиващите се страни".

Цените на петрола се колебаеха в днешната търговия между опасения от ескалация на напрежението и дипломатически усилия, но на този етап все още няма никакви нарушения по веригите за доставки, предаде БТА.

#петролна криза #Близкия изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници