Филип Гунев: Австрия не ни допуска в Шенген заради цялостната миграционна обстановка в ЕС

Филип Гунев: Австрия не ни допуска в Шенген заради цялостната миграционна обстановка в ЕС

Еuropa.eu

A A+ A++ A

Основната причина за това Австрия да не ни допусне в Шенген не е свързана с нещо, което ние правим или не правим. В много по-голяма степен е свързана с цялостната миграционна обстановка в ЕС, която възвръща стойностите на нелегалните мигрантски потоци и молби за убежище към времената от преди 6-7 години. Тогава в България имаше сериозна миграционна криза. Това обясни в предаването "Пресечна точка” Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи.

По думите му огромният миграционен поток се дължи на много фактори.

"Освен конфликтите в различни части на Африка и Близкия изток, това което наблюдаваме в САЩ, по южната граница, е една масова злоупотреба с международната система за търсене на убежище. Каналджиите я използват все по-ловко. В Щатите няма очевидни геополитечски причини да има в момента рекордна миграция”, поясни той.

Официалната статистика на Европейската агенция за гранична охрана показва едни 220-250 хиляди заловени нелегални мигранти по външните граници. Тя се разминава с реалността от над 800 хиляди подадените молби за убежища в Европа. Тоест, голяма част от тези появили се от нищото кандидати за убежище въобще не са били залавяни по границите”, смята още Гунев.

Според него миграционната ситуация в Европа няма да се промени.

"Всички стратегически анализи на европейските институции показват, че това ще е новата реалност. Поетапно отваряне дори на въздушните граници би било някаква форма на облекчение. Въпреки че в момента, очевидно сухопътните граници дори да ги вдигнат, няма да има особен ефект за пътуващите между София и Виена”, допълни бившият заместник-министър на вътрешните работи.

#Филип Гунев #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници