"Темпо": Балканският миграционен път е хогетциалет инкубатор на терористична заплаха за Европа

"Темпо": Балканският миграционен път е хогетциалет инкубатор на терористична заплаха за Европа

МВР

A A+ A++ A

Потенциален инкубатор на терористична заплаха за Европа - такава опасност, според италианското разузнаване, представляват Балканите, в частност балканският миграционен път, по който незаконни мигранти преминават, за да достигнат до Европа, пише италианското издание "Темпо".

Предупреждението италианското разузнаване е отправило още преди две години. То говори за истинска джихадистка галактика, която по време на войната в Сирия е "произвела" над 1000 бойци, потеглили от балкански страни, за да се включат в редиците на организацията "Ислямска държава". От тези близо 1000 души около 45 процента са се върнали у дома и до днес представляват повод за безпокойство, че биха могли да разпространяват религиозния радикализъм, а и не само него, посочва изданието.

Италианското разузнаване насочва вниманието си върху профила на тези чуждестранни бойци, които представляват евентуални вектори на риска за европейската и италианската сигурност.

Но рисковете не произтичат само от това. През 2015 г. точно на Балканите са били идентифицирани най-малко 20 терористични клетки, активни в набирането и подготовката на чуждестранни бойци в Косово, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора и Албания, според информация на Института за международни политически изследвания, цитирана от "Темпо".

Тази образно казано галактика е съставена предимно от салафитски и уахабитски групи, сред които се открояват организации, действащи в Косово, Албания и Босна и Херцеговина. Понастоящем, според анализите на европейски разузнавателни служби, този брой е останал непроменен. Въпреки че в Сирия и Ирак размерите на ИД вече са намалели и тази организация е остатъчна реалност, радикализираните лица на Балканите ще продължат да оказват съпротива, пише изданието.


#нелегални мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници