УНСС стана първият „умен“ университет в България

УНСС стана първият „умен“ университет в България

УНСС

A A+ A++ A

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) стана първият "умен" университет в България.

"С откриването на фотоволтаичния си парк УНСС демонстрира друга страна от съвременната образователна среда и инфраструктура, което е характерно за днешните високотехнологични висши училища. Може да се каже, че УНСС е първият "умен" университет в България със своята система за фотоволтаичния парк, но по-важно е, че това е университет, който пряко вплита в работата на университетската общност и на инфраструктурата зелените енергии, и устойчивото развитие", каза министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков на откриването на новия фотоволтаичен парк на УНСС.

Министърът отбеляза факта, че 630 тона въглеродни емисии ще се спестяват на годишна база от това, което днес се открива като фотоволтаични системи в УНСС.

"Ако всички български университети изградят такива системи, това ще е голям ресурс за намаляване на въглеродните емисии на България. Ако това се пренесе към училищата и към цялата училищна мрежа, наистина може да станем една иновативна, зелена образователна система. Но трябва да благодаря и на всички преподаватели, и на ректорското ръководство на УНСС, че първи подеха тази инициатива и до голяма степен ще могат да освободят необходим ресурс от това, че 50 процента от електроенергията на практика ще се произвежда от фотоволтаичните системи и този ресурс да се насочи към подобряване на качеството на обучението", заяви образователният министър.

Благодаря отново за всичко, което сте направили и пожелавам, и другите университети да последват вашия пример, а Министерството на образованието и науката, с каквото може, ще помогне в тези процеси, каза министър Галин Цоков.

На откриването на фотоволтаичния парк присъстваха също ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, акад. Лъчезар Трайков - ректор на Медицинския университет в София, който е и председател на Съвета на ректорите, както и академичният състав на Университета за национално и световно стопанство.

На 5 юни тази година от УНСС съобщиха, че с първа копка е започнало изграждането на фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия в Университета за национално и световно стопанство, като тя е направена тогава от ректора проф. д-р Димитър Димитров и от Андрей Стойчев от "Прострийм груп".

Строителните дейности по фотоволтаична инсталация се изпълняваха от "Прострийм груп", а строителният надзор се осъществяваше от "Бюро Веритас България".

Тогава ректорът проф. д-р Димитър Димитров даде символичен старт на строителните дейности с думите: "УНСС е един от първите университети в България, които обръщат сериозно внимание на внедряване на зелената енергия, и първият, който подписа договор за изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на независима и по-евтина електрическа енергия. Това е изключително актуално, предвид енергийните кризи, които ни сполетяха през последните години. Заедно с фотоволтаичната система ще разполагаме и с нов модерен закрит паркинг".

#УНСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници