Външните министри на ЕС обсъждат зимния пакет помощ за Украйна

Външните министри на ЕС обсъждат зимния пакет помощ за Украйна

pixabay

A A+ A++ A

Министрите на външните работи на 27-те държави от Европейския съюз се събират на среща в Люксембург, на която ще обсъдят не само войната в Близкия Изток, но и по-нататъшната подкрепа за Украйна, съобщава германският вестник Die Zeit.

Предполага се, че в дневния ред на дискусиите ще влезе т.нар. зимен пакет за помощ за Украйна. Федералното правителство на Германия и други партньори от ЕС обявиха предоставянето на допълнителни системи за противовъздушна отбрана и хуманитарна помощ.

Министерството на отбраната на Германия бие тревога, тъй като министърът на финансите Кристиан Линднер в проектобюджета за 2024 г. включва твърде малко пари за помощ на Украйна, липсват повече от 5 милиарда евро, съобщава Bild.

Твърди се, че проектобюджетът насочва само 120 милиона евро за Украйна, въпреки че германското министерство на отбраната очаква Киев да се нуждае от 5,22 милиарда през следващата година. Бундесверът обясни за какво трябва да бъдат отделени повече пари:

880 милиона за ПВО;

675 милиона за бойни бронирани машини;

390 милиона за обучение;

935 милиона за предпазни средства;

2,34 млрд. за ремонти, резервни части и логистика.

Също така бюджетът не включва 525 милиона евро за подмяна на оборудването, което вече е прехвърлено на Бундесвера. Изданието отбелязва, че бюджетът ще бъде окончателно одобрен в средата на ноември, а дотогава ще се водят преговори.

Той добави, че финансовият министър е длъжен да предостави допълнителни милиарди за помощ на Киев, защото Украйна трябва да може да разчита на обещанията на Германия.

Германия е един от лидерите сред страните, оказващи помощ на украинските войски. По-специално Берлин предостави няколко вида артилерия, по-стари и по-нови танкове Leopard, системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и Patriot, боеприпаси, превозни средства, дронове и други видове оръжия.

В помощен пакет от 17 август Германия прехвърли на Украйна две пускови установки на зенитно-ракетната система IRIS-T с малък обсег. Наскоро стана известно, че Украйна ще получи от Берлин противоминни танкове Wisent 1 и 20 бойни машини на пехотата Marder.

Също в края на октомври Берлин отпусна 200 милиона евро финансова помощ за възстановяването на Украйна.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници