Отмяната на петролната дерогация се отлага

Отмяната на петролната дерогация се отлага

стоп кадър

A A+ A++ A

ГЕРБ настоява, а ДПС ги подкрепиха, за прекратяване на изключението от санкциите срещу Русия, което Брюксел допусна за България - да може да внася руски петрол по море до края на 2024 г. Но ще забавят внасянето на предложението

Представители на парламентарните групи от управляващото мнозинство се събраха извънредно в Народното събрание, за да обсъдят предложението на ГЕРБ за отмяна на дерогацията на "Лукойл". За предстоящия разговор съобщи вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Добрич.

От брифинга след срещата, в който участваха представители на инициаторите - ГЕРБ и подкрепилите ги ДПС, се разбра, че е постигнато споразумение, предложението да не се внася при условие, че правителството изпълни онова, с което се ангажира по време на срещата - да събере 1,5 млрд. лева от "Лукойл", пише Dir.bg.

В срещата учатваха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков, председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ), а от ДПС Йордан Цонев (председател на комисията по икономика) и Делян Пеевски. На срещата са поканени премиерът Николай Денкво и финансовият министър Асен Василев.

В петък Десислава Атанасова съобщи на среща в Русе, че ГЕРБ ще внесе следващата седмица проект на решение за отнемане на дерогацията на "Лукойл". ДПС в лицето на Делян Пеевски ги подкрепи.

Правителството не предприема никакви стъпки, за да възпре непрекъснато покачващата се цена на горивата, докато тази на петрола стои непроменена, смятат в ГЕРБ.

Предложението за незабавната отмяна на дерогацията идва, въпреки приетото неотдавна решение за поетапното ѝ отпадане до 1 октомври 2024 г. Според премиера Денков незабавното ѝ прекратяване (изключението, договорено с Европейската комисия е валидно до края на 2024 г.) ще доведе до рязък скок в цените на горивата.

Аргументът на ГЕРБ, изразен от Бойко Борисов, е, че от години вече имаме дерогация, а нафтата не е поевтиняла, нито пък бензинът. "Сега е страшен страх, защото ние след седмица ще предложим да няма дерогация. Към газа всички сме единни и слагаме такси. Прави впечатление обаче как месеци наред нашето правителство нищо не прави срещу "Лукойл". Цената на петрола стои непроменена, а цените на горивата у нас пак са до небесата", коментира вчера Борисов.

Няма гаранции, че ако България отсега спре да внася руски петрол, бургаската рафинерия ще може да си осигури достатъчно надеждни алтернативни доставки, каза по БНР вчера Асен Василев.

#ГЕРБ #ГЕРБ - СДС #ГЕРБ и ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници