Израелската армия открила наръчник за химическо оръжие у мъртъв терорист на ''Хамас''

Израелската армия открила наръчник за химическо оръжие у мъртъв терорист на ''Хамас''

pixabay

A A+ A++ A

Израелската армия е открила ръководство за производство на химическо оръжие сред принадлежностите на мъртъв терорист на "Хамас", заяви в интервю за Sky News израелският президент Исак Херцог.

Наръчникът за производство на химическо оръжие е бил намерен в USB устройство, което терористът от "Хамас" носил със себе си. Става въпрос за подробен материал, разработен от "Ал Кайда", за това как да се използва силно токсичният химикал цианид, уточни израелският президент. Убитият терорист е бил открит в кибуца Беери, където "Хамас" уби десетки и взе заложници на 7 октомври.

"Имаме си работа с "Ислямска държава", "Ал Кайда" и "Хамас". В този материал има инструкции как да се произвеждат химически оръжия, в него се говори за подпалване, говори се за различни химикали, които излизат и произвеждат химически оръжия, просто е", каза Исак Херцог.

Междувременно министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че кампанията на военните в Газа "може да отнеме месец, два или три, но в края ѝ вече няма да има "Хамас", предаде Би Би Си.

Йоав Галант говори след оперативен брифинг в Центъра за управление и контрол на операциите на израелските военновъздушни сили. Според него няма какво да спре Израелските сили за отбрана (IDF). "Това трябва да бъде последната ни операция за маневриране в Газа поради простата причина, че след това вече няма да има Хамас", заяви той.

Министърът изрази благодарността си към военновъздушните сили и заяви, че широко очакваната сухопътна операция ще започне скоро, без да дава подробности.

През нощта Израел съобщи за две унищожени клетки на "Хизбула" в Ливан. ВВС на Израел са ги поразили в ранните часове на тази нощ, съобщиха от израелската армия. Едната клетка се е намирала в граничното с Израел градче Матат, а другата е била в района на Мазария Шабаа.

На свой ред палестинското външно министерство съобщава за 17 убити и дузина ранени при два въздушни удара в северната част на Газа. Още 10 души са били убити в централната част на ивицата Газа.

Снощи на виртуална среща лидерите на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Великобритания обсъдиха конфликта между Израел и "Хамас". Те изразиха подкрепата си за Израел и правото му да се защитава, но го призоваха да спазва международното хуманитарно право и да защитава мирното население на Газа.

В следващите дни се очаква нидерландският министър-председател Марк Рюте и френският президент Еманюел Макрон да посетят Израел.

#Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници