Дянков: Няма да има пари за обсерваторията в Рожен!

Дянков: Няма да има пари за обсерваторията в Рожен!
Междувременно в понеделник учените от обсерваторията обявиха, че сформират футболен отбор „Роженските мечки" и канят на благотворителен мач „Бистришките тигри", при които играе Бойко Борисов. Със спечелените пари те смятат да подпомогнат обсерваторията. С
A A+ A++ A

От държавния бюджет няма да има пари за обсерваторията в Рожен, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Той беше категоричен, че обсерваторията принадлежи на Българската академия на науките (БАН) и тя има собствен бюджет, цитира го информационна агенция „Фокус".

Дянков добави, че задача на управлението на БАН е да реши на кого и как да даде пари и това не е задача на финансовото министерство или на правителството.

„Това е трета година, в която те излизат с този номер – нямаме пари, затваряме, но съм сигурен че няма да затворят. За пореден път показват, че не могат да правят истински реформи, а само разчитат както по време на комунизма: дайте държавата да даде, иначе те са лошите", категоричен бе Симеон Дянков.

Преди два дни и премиерът Бойко Борисов също заяви, че всяка година слуша, че обсерваторията затваря.

„Затворена ли е? Не е. И защото не е затворила, затова не ме смущава", каза тогава Борисов.

Повод за коментара му стана поредният апел от ръководството на обсерваторията. Оттам уточниха, че бюджетът им се формира от разпределение на общия на БАН и сега е 692 хил. лева. Необходимият минимум за нормалното функциониране на станцията е 960 хил. лева.

Ако средства не бъдат отпуснати до края на годината, обсерваторията може да спре да работи и ще бъдат прекратени всякакви научни изследвания. Ако това стане, има риск обсерваторията да не бъде върната към ново функциониране, тъй като изключването на захранването й може да доведе до проблеми с поддържането на постоянна температура.

В понеделник директорът доц. Таню Бонев обяви, че има обнадеждаващи знаци от страна на правителството, тъй като получил уверение от страна на премиера, че проблемът с финансирането ще бъде решен. За целта той е бил поканен да участва в правителственото заседание в сряда.

„В момента това ми изглежда като завой в правилната посока. Дано моят оптимизъм не е напразен", коментира Бонев.

Междувременно в понеделник учените от обсерваторията обявиха, че сформират футболен отбор „Роженските мечки" и канят на благотворителен мач „Бистришките тигри", при които играе Бойко Борисов. Със спечелените пари те смятат да подпомогнат обсерваторията.

#обсерватория #Рожен #пари #Министър на финансите #Симеон Дянков #БАН #бюджет #министър-председател #Бойко Борисов #Таню Бонев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници