Борисов: Дадохме монопол на Лукойл, защото не знаем какво гласуваме

Борисов: Дадохме монопол на Лукойл, защото не знаем какво гласуваме

фейсбук

A A+ A++ A

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че парламентът редовно гласува предложения, внесени в последния момент между първо и второ четене и така депутатите приемат закони, които не разбират. По такъв начин е приета клауза, която дава пълен монопол на "Лукойл" при съхранението на горивата у нас, твърди той.

По време на посещение в Перник Борисов и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обявиха, че заради приети в последния момент изменения в Закона за енергетиката нефтената рафинерия "Лукойл" вече държи 100% от резервите на горивата в своите складове. Досега компанията е държала само 30%, твърдят Борисов и Добрев.

Освен това те за пореден път заявиха, че "Лукойл" не плаща данък печалба. Бойко Борисов обеща, че ГЕРБ няма повече да приемат изменения в законопроектите между първо и второ четене, преди те да бъдат добре проучени и анализирани:

"Всичко това е вкарано между първо и второ четене вечерта. Гласували сме го на база на нашето споразумение да подкрепяме решенията на финансовия министър и в него са попаднали всичките тези неща. Ще направим всичко възможно да ги извадим. Никой не е разбрал какво е гласувал - и нашите депутати, и техните. В тези заседания късно вечерта много хората не разбират - и когато даден председател на комисията предложи нещо, групите просто гласуват, за да минават точките. Повече няма така да правим и после да се червим."

По-рано днес Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски изпратиха “специално писмо” до премиера Николай Денков, в което изискват ежеседмична информация за това как върви изпълнението на споразумението.

Искането на Пеевски и Борисов е отговорните по споразумението министри да се отчитат всеки вторник в 10 часа. Борисов каза, че обещаните срокове за запазването на работата на ТЕЦ-овете трябва да се спазват, иначе “хората пак ще излязат на улицата”:

“С писмото днес искаме във вторниците в 10 часа да идват въпросните ангажирани по сроковете министри и публично да докладват и долагат.”

Завърна се прословутото левче на Делян Добрев

Бойко Борисов посочи, че цената на бензина отново е с лев отгоре. Той заяви, че 6 милиарда лева са изтекли повече от българските джобове за гориво. Бившият енергиен министър Делян Добрев обяви, че не само, че “Лукойл” не плащат данък печалба, но и миналата година са получили 150 милиона лева компенсация за тока от държавата.

Умря легендата за левчето: ГЕРБ обещава лев компенсация на литър, но фиксирана сума в мярката липсва

Той посочи, че законопроектът на ГЕРБ за създаването на механизъм на компенсациите за връщане на 1 лев в джоба на българските потребители от Фонда за енергийна сигурност бе приет. По думите му обаче тази мярка не работи, защото “те не искат да взимат пари от “Лукойл”.

Истината обаче е че във въпросния механизъм липсва начин за изчисляване на компенсацията, а Делян Добрев повтаря тезата си за левчето от около 2 години и така заслужи прякора "българския 50 cent".

"Най-големият приятел на Перник"

Днес Борисов посети Перник в рамките на своя предизборен тур из България. Там той бе посрещнат много радушно от изгонения от БСП кмет на Перник Станислав Владимиров, когото ГЕРБ подкрепят за местните избори на 29 октомври.

Владимиров обяви, че всички приятели на Перник са добре дошли, а Борисов е от ”най-големите приятели на града”. Владимиров показа на Борисов ремонтираното основно училище “Иван Рилски” с думите, че строежът е започнал по времето на неговото управление и че “другите училища ревнуват”. В ремонта са инвестирани 11 милиона лева.

Турът из училището започна със закрития плувен салон, заедно с Владимитов и Борисов беше и директорката на училището. Пред новопостроения басейн за децата Борисов се пошегува, че “сега ще се заядат”, че една от фугите по ръба му е неравна: “Ние само строим, те само коментират. Защо веднъж не стане така, че ние да проверим и да коментираме как е?”, попита той.

#Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници