Платформата Here е базирана на Nokia Maps, ще има версии за iOS, Android и Firefox OS

Платформата Here е базирана на Nokia Maps, ще има версии за iOS, Android и Firefox OS
A A+ A++ A

За да се възползва по-добре от своята технология за осигуряване на цифрови карти, Nokia представи новата облачна платформа Here. Според Стивън Илъп тя е една от петте основни области, върху които ще се фокусира работата на компанията наред със смартфоните, обикновените телефони, патентите и инфраструктурното оборудване. И нищо чудно след като през тази година картите на компанията са регистрирали 75 пъти ръст в употребата им спрямо година по-рано. Платформата Here е проектирана да работи с различни устройства и операционни системи - през следващите седмици за iOS ще се появи HTML5 приложение, което ще поддържа офлайн карти, пешеходна навигация с гласови указания и информация за обществения транспорт.

В допълнение компанията ще си партнира с Mozilla за осигуряване на мобилна версия на Here Maps в платформата Firefox OS, която ще е на пазара догодина. Nokia демонстрира и референтно приложение за Android и обяви че в началото на следващата година ще пусне SDK с необходимите API с които авторите на софтуер за платформата на Google ще могат да използват картовите данни на Nokia.

За да подобри 3D възможностите на платформата Nokia обяви и, че ще придобие американската компания earthmine, която разполага с технологии за сканиране, обработка и създаване на триизмерни модели. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на тази година. Част от представянето на Here беше свързано и с технологията LiveSight, която е базирана на детайлна 3D карта на света. Тя осигурява възможност за създаване на приложения с т.нар. добавена реалност (augmented reality), първото от които с нея е Nokia City Lens.

http://here.net/news

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници