Погват отново Васил Божков като тартор на кримибанда

Погват отново Васил Божков като тартор на кримибанда

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Отново погнаха Васил Божков по делото за организираната престъпна група, занимавала се с убийства, рекет и изнасилвания, разбра "България днес" от Георги Гатев - адвокат на бизнесмена. Това бе потвърдено и от Софийската градска прокуратура.

"Движи се разследването срещу Божков за организираната престъпна група. Очаквам в близките седмици да има някакво развитие. Най-вероятно ще доуточняват обвиненията срещу Божков. Като видим какво ще направят от прокуратурата, тогава ще мислим как да процедираме занапред", коментира пред "България Днес" защитникът на хазартния бос и каза нещо, което не бе известно към този момент - че е изчезнал един от обвиняемите. Това не беше споменато и от прокуратурата като една от причините да бъде спряно разследването през лятото.

"Действията бяха спрени на две основания. Едното беше, както се знае, че Божков не си беше тук. Другата причина беше, че един обвиняем в съучастие с Божков, който беше вкаран в доста напреднал стадий на разследването, изчезна и не могат да го открият. Става въпрос за един случай в Плевен за рекет. Една измислена история, ама както и да е! Знам, че този обвиняем беше пуснат под голяма гаранция. Нещо от сорта на 50 хиляди лева, но по друго дело, не това с Божков. Явил се на едно заседание и после изчезнал. Доколкото знам, още няма следа от него. Това беше другата причина, за да спрат действията по разследването. Но ето Божков си е тук вече и въпреки че този обвиняем се изпари, действията си продължават и нещата вървят", казва адвокат Гатев.

Досега се знаеше само, че разследването е спряно на 19 юни, защото прокуратурата не успя да получи правна помощ от Обединените арабски емирства, където се намираше Божков цели 3 години. Родните магистрати изпратиха две молби за международна правна помощ до Обединените арабски емирства, но така и не получиха отговор. Това бе официалното становище за спирането на разследването, но ето че има и друга причина и тя никак не е маловажна.

Божков има общо 20 обвинения, разпределени в 4 дела. Хазартният бос и компания бяха погнати преди над 3 години за участие в организирана престъпна група. Маститият бизнесмен е сочен за неин тартор. Според държавното обвинение кримибандата на Божков се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до 2020 г. По делото за организирана престъпна група Божков има няколко обвинения - за ръководител на кримиорганизацията, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство. Когато всичко стартира, бе оповестено, че са изискани и досъдебни производства от други прокуратури, свързани с убийства и опити за такива, за да се провери дали има връзка с Божков и компания.

"Извършва се анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна дейност, както и случаи на извършени изнасилвания", казаха през 2020 г. от прокуратурата, но резултати никой не вижда към този момент.

След тези 3 години прекарани в Дубай, Божков изненадващо реши да се завърне на родна почва. Щом кацна на летище София в края на август, бизнесменът веднага беше задържан от полицията, a на следващия ден Софийският градски съд го остави за постоянно в ареста.

Софийският апелативен съд впоследствие реши да го постави под домашен арест по делото за хазарта, а по делото за престъпната група той е под гаранция от половин милион лева.

Божков изтърпява домашния си арест в офиса на фирмата си "Нове холдинг" в София, на улица "Московска".

Не е защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков каза, че е защитен свидетел по делото срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова. Божков твърди, че е плащал такса "спокойствие" в продължение на години.

"Два пъти по четири часа давах показания и след това ме направиха защитен свидетел", каза намиращият се под домашен арест с електронна гривна за проследяване Божков.

Дни преди да обяви, че е защитен свидетел, Божков даде показания във връзка с твърденията си, че в продължение на години е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи, за да получи протекция върху хазартния си бизнес.

"Държавата се управлява от мафия. Моят живот и животът на моите близки е силно застрашен в момента", каза Божков. Впоследствие прокуратурата назначи на него и на семейството му охрана, въпреки че има собствени бодигардове.

В крайна сметка Софийската градска прокуратура категорично отрече Божков да е защитен свидетел.

"Васил Божков не е бил, нито в момента е защитен свидетел", категорични са от правната институция.



#Васил Божков - Черепа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници