Турция подала протестна нота срещу Сирия

Турция подала протестна нота срещу Сирия
Давутоглу обвини сирийския режим, че носи главната отговорност за сигурността покрай границата. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Турция е подала протестна нота срещу Сирия, заяви турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу.

Давутоглу обвини сирийския режим, че носи главната отговорност за сигурността покрай границата, предаде БНР.

Министърът смята още, че Съветът за сигурност на ООН също е отговорен, понеже се оказа неспособен да се справи със сирийската криза и с това окуражава режима в Дамаск да продължава с насилническите си действия.

„Стълкновенията между сирийските сили и бунтовниците в близост до турската граница застрашават сигурността на Турция и на турските граждани, поради което изразяваме остър протест и настояваме пред сирийската страна да бъдат незабавно спрени нападенията в района на границата", се казва в нотата.

В понеделник ракета, която прехвърча през сирийско-турската граница, падна в жилищен район на турския град Джейлян пънар и причини материални щети. Кореспондети съобщават, че града цари паника, населението се изнася към други райони, защото се опасява от избухване на война. Училищата са разпуснати във ваканция до края на тази седмица. Засилени са мерките за сигурност в пограничните области.

Поради насилието в Сирия продължават и бягствата на сирийските граждани към Турция. Числото им надхвърля 115 хиляди. Турция досега е изразходвала около 400 млн. долара, за да посрещне нуждите на сирийските бежанци.

Във вторник Съветът за национална сигурност на страната заседава във връзка с последните тревожни събития. Очаква се да бъде обсъдено споразумението, постигнато в Доха между представителите на сирийската опозиция.

#Турция #Сирия #протестна нота #министър на външните работи на Турция #Ахмед Давутоглу #ООН #Съвет за сигурност на ООН #бежанци #ракета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници