Денков успокоява: Няма риск от рязък скок на цените

Денков успокоява: Няма риск от рязък скок на цените

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Механизмите защитават потребителите. Това няма да се случи. Гарантирам го, дали ще се увеличат с 2% - може, но могат и да се намалят съществено. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти тази сутрин при откриването на български суперкомпютър в БАН.

Относно наложеното вето на президента върху либерализацията на пазара на ток за бита, той добави: „Тази либерализация трябваше да се случи. Говорим за регламент от 2019 г. и България закъснява допълнително, спрямо договорите, които е подписала. От втора страна при подготовката на закона за енергетиката, в тези изменения бяха направени механизми, за да не се случат страшните апокалиптични сценарии, които опозицията се опитваше да лансира. Вчера излезе съобщение ЕК каза, че подготвят точно такъв вид механизми, именно да могат да бъдат защитени уязвимите".

За мерките, които касаят цените в търговските вериги, премиерът съобщи, че министърът е обсъдил мярката с търговците. „Има разбиране, че те самите трябва да положат усилия, защото са заинтересовани България да бъде част от Шенгенството пространство и Еврозоната. Това би било от полза както за страната, така и за тях като големи икономически оператори. Това е наша обща задача, да свалим инфлацията и да повишим доверието на потребителите”, добави той.

Денков коментира приходите от природен газ, след като България взе решение да увеличи таксите върху транзита. „Какви ще бъдат приходите зависи от това колко руски газ ще влиза. Не мога да гадая какъв ще е резултата върху пазара. С тази такса цената на тръбния газ от Русия става сравнима с цената на течния газ. Ще има конкуренция, което се надявам да е в полза на потребителите. Не виждам риск по отношение на доставките”, каза той и добави: „Не виждам по какъв начин може да бъде засегнат „Булгартрансгаз” от това развитие. Те не са страна в очакването за заплащане на такси. Те се очаква да бъдат плащани от „Газпром”. И както правилно каза финансовият министър, една от целите е да се намалят печалбите на им, защото с тях се финансира войната в Украйна. Ние искаме да се изчезне дерогацията, за да се минимализират печалбите, които „Лукойл” вкарва в руската икономика”.

Относно острата реакция на Унгария и възможността да се появи ново вето за сметка на новата такса, която България наложи върху транзита на природен газ от Русия, премиерът каза: „Това е въпрос на преговори. Някои държави трябва да решат дали са част от европейското семейство или са част от срещите в Пекин и Москва”.


#Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници