Банките на бъдещето. Какво предстои?

Банките на бъдещето. Какво предстои?

pixabay

A A+ A++ A

Една трудна ситуация с клиентите на банките става все по-възможнва в бъдещето.

Развитието на дигиталните решения води до отпадане на нуждата от изграждане на широка физическа клонова мрежа.

Тенденцията към намаляване на броя на физическите клонове се наблюдава не само в България, но и в останалите страни по света. Това заявява Никола Бакалов, член на УС на АББ и главен изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка АД в бюлетина на Асоциация на банките в България.

Според него, обаче, за пълно изчезване на банковите офиси е все още рано да се говори, въпреки че имаме примери за изцяло дигитални банки без физическо присъствие. Те показват, че вече банковият сектор разполага с необходимата технология това да се случи, но големият въпрос тук е, доколко самите клиенти са готови за тази промяна.

Моето виждане е, че една съществена част от тях не са и за определени операции все още изискват личния контакт с банков служител. Тази група с времето и развитието на дигитализацията във всички сфери на нашия живот ще намалява, но до нейното пълно изчезване ще минат десетки години, обяснява Бакалов.

И допълва, че за изчезване на банковите офиси все още е рано да се говори, но е ясно, че през следващото десетилетие те ще бъдат силно редуцирани и тяхната тежест в общуването с клиенти ще бъде намалена. Същевременно, възможностите, които те ще предлагат, като финансови услуги и професионална консултация на клиентите, ще бъдат много по-големи, пише Pariteni.bg.

#банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници