Светът скърби за убитите 471 палестинци след ракетния удар над болницата в Газа ОБЗОР

Светът скърби за убитите 471 палестинци след ракетния удар над болницата в Газа ОБЗОР

стоп кадър

A A+ A++ A

471 палестинци са били убити и повече от 314 - ранени при снощния ракетен удар срещу болницата "Ал Ахли Ал Араби" в Газа, съобщи здравното министерство на контролирания от "Хамас" анклав.

Палестински официални представители твърдят, че вчерашната експлозия в болницата се дължи на израелски въздушен удар и я нарекоха "израелско клане".

Израел обаче заяви, че тя е била предизвикана от неуспешно изстрелване на ракета от страна на "Ислямски джихад". Палестинската групировка отрече да е отговорна.

Общият брой на палестинците, убити при израелски въздушни удари в Газа от 7 октомври досега, е достигнал най-малко 3478, каза още здравното министерство в анклава, а 12 000 души са били ранени.

Какво се случи през последните 24 часа

Първите съобщения за обстрел над болницата в "Ал Ахли Ал Араби" се появяват малко след 20 часа българско време във вторник. "Хамас" незабавно обвинява Израел.

Линейки и частни автомобили започват да трансферират пострадали и пациенти от разрушеното лечебно заведение до главната болница в град Газа. Там вече е било препълнено с ранени от предходни въздушни нападения, заяви нейният директор Мохамед Абу Селмия, цитиран от "Ал Джазира".

Израел твърди, че „Ислямски джихад“ е отговорен за смъртоносната атака срещу болницата в Газа

Жертвите са пристигнали с ужасяващи наранявания, допълва говорителят на палестинското министерство на здравеопазването в Газа Ашраф ал-Кидра. "Някои от жертвите бяха обезглавени или с липсващи крайници", разказва още той.
Лекарите в претоварената болница са били принудени да оперират по земята и без упойка, твърди лекарят на болницата.

Израелските военни от своя страна обвиниха палестинската групировка "Ислямски джихад" за взрива в болницата "Ахли Араб".

Представител на армията обяви, че залп от ракети са били изстреляни от Хамас към Израел в 18:15 местно време във вторник - преди експлозията в болницата. След това, в 18:59 "Палестински Ислямски джихад" е изстрелял бараж от около 10 ракети от близкото гробище.

Стотици загинали и ранени при въздушен удар по болница в Газа, проехтяха взаимни обвинения (ВИДЕО)

На този фон в Израел пристигна президентът на САЩ Джо Байдън, който също потвърди, че Израел не носи отговорност за удара над болницата.

Американският държавен глава заяви, че визитата му има за цел "да покаже ясно на чия страна са САЩ". Също така Байдън увери премиерът Нетаняху, че страната му ще направи всичко по силите си, за да подкрепи Израел.

Байдън каза, че „Хамас“ е по-лош от ИДИЛ, заради убийствата на израелски цивилни при изненадващата атака, която президентът характеризира като „клане“. Бенямин Нетаняху благодари на САЩ за „тяхната подкрепа и непоколебимия и ангажимент да предостави оборудване и оръжия, от които се нуждаят, за да се защитят“, като добави, че това е първото посещение от американски президент по време на война в Израел.

Много световни лидери осъдиха поредния тежък удар в Газа. В Европа все по-ясно изразени стават антисемитските прояви. В Берлин синагога бе обстрелвана с коктейли "Молотов", а в Италия 900 деца бяха евакуирани след сигнал за бомба в еврейско училище в Рим.

Осем летища във Франция бяха евакуирани заради бомбени заплахи.

#Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници