Вълна от протести в Близкия Изток и Централна Африка след взрива в болница в Газа

Вълна от протести в Близкия Изток и Централна Африка след взрива в болница в Газа

pixabay

A A+ A++ A

Взривът в болница "Ахли Араб" в град Газа, при който загинаха стотици цивилни палестинци, отприщи вълна от протести в редица мюсюлмански страни в Близкия изток и Централна Африка, а няколко държави обявиха траур, съобщава БТА, като се позовава на ДПА.

Демонстранти в йорданската столица Аман се опитаха да атакуват израелското посолство, съобщи информационна агенция Петра. Силите за сигурност отхвърлиха твърденията, че сградата е била щурмувана и заявиха, че протестиращите вече са се изтеглили от района.

Многолюден протест снощи имаше и пред израелското консулство в Истанбул. Анадолската агенция показа кадри с демонстранти, които развяват палестински знамена и скандират "Долу Израел!". Британският в. "Телеграф" пише, че полицията е използвала водни оръдия и лютив спрей, за да разпръсне протестиращите в района на консулството.

Стотици излязоха пред френското посолство в Тунис след взрива в болница "Ахли Араб", съобщи информационна агенция ТАП. Протести имаше и в центъра на иракската столица Багдад.

В южните предградия на ливанската столица Бейрут се събраха стотици поддръжници на "Хизбула", които настояваха да бъде бомбардиран Тел Авив. Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстранти в района на американското посолство.

Иранската информационна агенция ИРНА публикува кадри на демонстрация в Техеран. Протестиращите скандираха "Долу Израел!", а иранското правителство обяви ден на траур. Говорител на външно министерство остро осъди атаката и обвини Израел. Демонстрации имаше и пред сградите на британското и на френското посолство.

Полицията в Берлин прекъсна пропалестинско бдение. Според силите на реда пред Бранденбургската врата в германската столица са се събрали около 300 души, но според фотограф на ДПА демонстрантите са били близо 1000.

#Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници