Ще имаме свобода, хляб и разплакани копейки, закани се Божанков

Ще имаме свобода, хляб и разплакани копейки, закани се Божанков

фейсбук

A A+ A++ A

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков написа пространен пост във Фейсбук, в който обяснява ползите от замяната на въгледобива с енергия от възобновяеми източници. Той обвинява президента Румен Радев и "Възраждане", че плашат хората със "студ, мрак и фалит".

Божанков пише, че Великобритания е инсталирала най-голямата батерия в Европа - Megapack 2XL на Tesla Inc. По думите му тя може да съхрани достатъчно енергия за захранванетона 450 хил. домакинства за 2 часа. Депутатът пише, че в България вече има дни, в които 43% от цялото потребление на ток идва от фотоволтаични централи. Според Божанков президентът Румен Радев и партия "Възраждане" насаждат страх в обществото на фона на нуждата от преход към зелена енергия:

"Имаме "Възраждане", които искат до 2100 година да горим въглища. Искат децата ни да дишат канцерогени. Астма и онкологични заболявания - бъдещето на Европа. Според тях. (...) "Възраждане" и Радев и сите копейки плашат със студ. С мрак. С фалит. Техният страх обаче е друг. Казват - “хляба изберете, не свободата.” Ние обаче ще имаме и свобода и хляб и разплакани копейки."

Явор Божанков пише, че Русия разчита на изкопаеми горива, за да поддържа икономиката и влиянието си навън. По думите му България е била абсолютно зависима от руското ядрено гориво, но вече не е така.

Депутатът е на мнение, че в близките две десетилетия няма да има нужда от изкопаеми горива. "Ще бъдем климатично неутрални и няма копейка на планетата, която да ни спре по този път. Това е бъдещето", заканва се Божанков.

#Божанков #Явор Божанков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници