В Газа свършиха чувалите за трупове, но Израел твърди, че няма хуманитарна криза

В Газа свършиха чувалите за трупове, но Израел твърди, че няма хуманитарна криза

pixabay

A A+ A++ A

Служители на ООН казват, че в ивицата Газа, която от дни е подложена на бомбардировки от страна на Израел, вече няма чували за трупове.

Израел нанася въздушни удари по Газа, след като терористичната групировка „Хамас“ извърши най-мащабното си нападение преди дни, убивайки много военни и цивилни граждани. В момента ивицата Газа е блокирана и стотици хиляди цивилни са в капан.

ООН обяви, че „изглежда светът е загубил своята човечност“, защото в ивицата няма нито капка вода, храна, както и гориво. Агенцията за подпомагане на палестински бежанци няма повече капацитет да приема хора, търсещи закрила там. „Стари хора, деца, бременни жени, хора с увреждания просто биват лишени от елементарно човешко достойнство и това е пълен позор“, каза комисарят на агенцията Филипе Ладзарини, цитиран от Sky News. „Пред очите ни се разиграва безпрецедентна хуманитарна катастрофа“, каза той. Не на такова мнение обаче е Израел.

Посланичката на Израел в Обединеното кралство Тзипи Хотовели каза, че „няма хуманитарна криза“ в Газа. По думите ѝ Израел има право да бомбардира ивицата, защото на цивилното население е било дадено време да се евакуира, докато убитите от „Хамас“ израелци не са имали тази възможност. Египет също не помага на палестинците и към момента отказва да отвори границата си с Газа. В момента израелската армия се готви за сухопътна инвазия, но няма яснота кога ще започне тя, защото близо 200 души са взети като заложници от страна на терористите от „Хамас“.

Говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Джон Кърби заяви, че не изключва непременно възможността на място да бъдат разположени американски войници, за да помогнат за освобождаването на заложниците във войната между Израел и палестинското движение "Хамас", но отбеляза, че засега Вашингтон няма такива намерения.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че докато от една страна смята, че ислямистката групировка „Хамас“ трябва да бъде елиминирана изцяло, същевременно трябва да бъде намерен път и за създаването на палестинска държава. В интервю за предаването „60 минути“ на телевизионния канал CBS Байдън заяви, че е „уверен“, че Израел ще действа в съгласие с правилата на войната в конфликта си с палестинците. Той допълни, че изпращането на американски военни сили в района не е необходимо.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова "Хамас“ да освободи заложниците без предварителни условия, а Израел – да позволи бърз и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ за палестинците в ивицата Газа. „Всяка от тези две цели е валидна сама по себе си. Те не трябва да стават разменна монета и трябва да бъдат изпълнени, защото са правилното нещо“, каза Гутериш. Eгипетският президент Абдел Фатах ас Сиси пък заяви, че действията на Израел в отговор на масираната атака на "Хамас" са равносилни на "колективно наказание" за хората в гъсто населената ивица Газа. "Настоящите действия според мен излязоха извън рамките на правото на самозащита от страна на Израел и се превърнаха в колективно наказание на ивицата Газа, населена с 2,3 млн. палестинци", заяви той в телевизионно обръщение на среща с държавния секретар на САЩ.

#Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници