Нинова: ГЕРБ-ПП-ДБ и ДПС управляват заедно, идат тежка зима и покачващи се цени

Нинова: ГЕРБ-ПП-ДБ и ДПС управляват заедно, идат тежка зима и покачващи се цени
A A+ A++ A

Националната политика в момента изглежда много сбъркана от това, което се случи в последните 4-5 месеца. Управляват ГЕРБ-СДС , ПП-ДБ и ДПС. Откъде идва големият проблем според нас – от пропиляната енергия от протестите през 2020-та година. Нашият основен опонент си остава модела, който изградиха ГЕРБ и Борисов в последните 12-13 години на тяхното управление, заяви в Гоце Делчев Корнелия Нинова.

Моделът на национално равнище, който се прехвърли надолу в общините и завладя местната власт. Има цели феодализирани общини, където ще те уволнят от работа, ако не си във правата вяра с властта, ще ти спрат дървата, а на възрастните топлия обяд от социалнта кухня“, добави още тя.

Председателят на социалистите изрази съжаление, че промяната не е била постигната през 2020-та.

"Пропиля се енергията, защото ПП и ДБ вместо промяна на модела ГЕРБ – се прегърнаха с модела ГЕРБ, изпраха го и отново го върнаха на власт. Легитимираха го. Защото в момента ГЕРБ са управляващи, не са опозиция на каквито се правят. Видяхте ги – без техния пръст на копчето на вота на недоверие няма как да стане. Целта ни на местните избори е да продължим битката си за промяна на този модел, защото каквото и да ни говорят, както и да ни хулят – фактите са си факти. БСП останахме единствената алтернатива през годините на този модел и това управление. Има ли друга партия, която отказа да влиза в сглобка за пари, власт и постове? Отказахме да влезем в прегръдката на ГЕРБ. Вижте какво се случи с всички, които го направиха – те са политически трупове. Мога да изреждам редица партии и лидери, които направиха компромиса с тази прегръдка и приключиха фатално. Те се събраха, за да се изперат, да си разделят парите от Плана за възстановяване и устойчивост, да си направят съдебната реформа, която просто закри делата на Борисов и Кирил Петков. Това беше съдебната реформа", обобщи Нинова.

Лидерът на БСП обясни, че в Европа дори и Полша, която е сред най-големите поддръжници на Украйна е казала не на украинския внос на земеделска продукция, защото това убива родното им производство.

"Нашите вдигнаха забраната и пуснаха всичко в България. Ще видите докъде ще стигне и селското стопанство. Идва и големият въпрос – последиците от войната в Израел. Ще има космически скок на цената на петрола – за 2 дни се покачиха с 5%. А какво ще стане, ако тази война продължи месеци или години? Какво ще стане с цените на стоките, които потребява всеки български гражданин – ще поскъпнат“, каза още лидерътна БСП.

Тя направи прогноза за идваща тежка зима и заяви, че е основна отговорност на политиците да гарантират спокойствие на хората заради покачващите се цени поради новата война.

"Това ще бъде много тежко отражение върху бюджета на България. Защо мислите, че отложиха гледането на бюджета в парламента, което трябваше да е сега и излязоха във ваканция? Защото хората щяха да разберат, че липсват 800 милиона – недошлите пари от Плана за възстановяване и устойчивост. Защото народът щеше да разбере, че ще запълват тази дупка с повишаване на данъците ни и го крият. Защото щяхме да разберем, че ще затягат коланите със социални замразяване. А въпроса за бюджета през тази зима е най-важния“, добави Нинова.

# Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници