Керемедчиев: Шенген за нас се отлага, бежанците от Газа поемат към Европа

Керемедчиев: Шенген за нас се отлага, бежанците от Газа поемат към Европа
A A+ A++ A

"Израелската армия правилно забави своята операция, не бърза да започне тази сухопътна офанзива. Дава повече време на палестинците, които всъщност са в капан. "Хамас" от 2006 г. са толкова дълбоко пропити в палестинското общество в ивицата Газа, могат да оказват натиск върху палестинското население и да ги използват за жив щит. Много е вероятно "Хамас" да принуди голяма част от тях да останат."

Това обясни пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

40% от населението на Газа е под 15-годишна възраст. Огромен брой деца и жени ще бъдат оставени в капан между настъпващата израелска армия и затворената граница с Египет. Египет не бърза да отвори границата си. Бежанска война от 1 милион палестинци означава много тежък натиск, посочи той. По думите му, през бежанските потоци могат да се инфилтрират и бойци на "Хамас".

Египет е поставен пред тежък проблем – да подкрепи палестинците, но и да защити националната си сигурност, заяви Керемедчиев.

Тази година ръстът на мигрантските потоци към Европа е безпрецедентен. И преди военния конфликт в Газа натискът по европейските граници беше много сериозен, изтъкна още Милен Керемедчиев. Той е категоричен, че трябва да сме готови за увеличаване на бежанския поток.

"Не споделям ентусиазма на министъра на отбраната да задели 50 военнослужещи за допълнителна охрана на нашата граница. Натискът ще бъде много по-силен. Ако досега е имало около 1500 опита на ден, те могат да станат в пъти повече в момента, в който тези бежанци тръгнат към Европа. А те ще тръгнат, рано или късно", коментира Керемедчиев в предаването "Преди всички".

Според него като резултат в предстоящите европейски избори крайнодесните и националистически партии ще бъдат по-силни.

Тепърва ще виждаме много дрязги в опазването на европейските и най-вече на шенгенските граници. Разширяването на Шенген отново ще се отложи, изрази мнение Милен Керемедчиев.

"Ние няма да влезем в Шенген като пълноправна страна членка до края на годината. Трябва спешно да се върнем към другото предложение – за поетапно влизане в Шенген, да оставим сухопътните граници за следващ етап. Пълноправното членство в Шенген в момента не е възможно."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

#Милен Керемедчиев #бежанци #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници