„Метрото на Газа“: Тайният лабиринт на Хамас, където екстремистите планират атаки срещу Израел

„Метрото на Газа“: Тайният лабиринт на Хамас, където екстремистите планират атаки срещу Израел
A A+ A++ A

Израел е на прага на въоръжено военно нахлуване в Ивицата Газа, за да се бие с бойците на Хамас , които избиха стотици цивилни миналия уикенд в серия от безмилостни изненадващи атаки, пише в. "Дейли Мейл".

Междувременно военновъздушните сили на Израел удрят Газа с постоянни въздушни удари в опит да превърнат инфраструктурата и военните цели на Хамас в руини.

Има само един проблем.

Хамас не действа като нормален враг, нито живее във видими надземни комплекси или пътува по улиците като повечето палестински цивилни, понасящи тежестта на бомбите на Израел.

Вместо това те работят в сложна мрежа от подсилени подземни тунели, изградени от ислямистката организация и финансирани от Иран.

Това означава, че Израел може да бомбардира Газа колкото си иска - но вероятно ще трябва да разположи стотици хиляди войници, ако иска да унищожи организацията - и операцията вероятно ще има явни прилики с ожесточената градска война, наблюдавана в Мосул и други райони на Ирак.

Ще настръхнете от ужас: Хамас крие под земята тайна, която е огромна заплаха за Израел

Сега, преди масираната наземна атака на Израел, докато бомбите продължават да падат, MailOnline разказва за „метрото на Газа“...

Израелската армия отдавна се опитва - и не успява - да унищожат огромната мрежа от тунели, създадени след като Хамас пое контрола над Ивицата Газа през 2007 г.

Те не само се движат под земята в цяла Газа, но няколко достигат до израелска територия и отдавна служат като отправна точка за много от атаките на Хамас.

Тунелите бяха сред най-ефективните инструменти на Хамас по време на войната с Израел през 2014 г., като екстремистите ги използваха, за да пренасят оръжия, да влизат в еврейската държава, да устройват засади на израелските войници и понякога дори да се връщат в Газа.

Сега се смята, че Хамас е разширил значително мрежата оттогава, може би в подготовка за техните атаки от 7 октомври.

Първите тунели на Хамас бяха построени през 2007 г. между ивицата Газа и Египет и бяха предназначени за контрабанда на потребителски стоки, за да се заобиколи израелската блокада.

Някои от тунелите обаче съществуваха в Газа още през 2002 г. Един от тях бе използвана за нападение срещу израелски пост в Ивицата през 2004 г. Втора атака с тунелна бомба срещу израелски пост беше извършена през декември 2004 г., убивайки петима войници.

Първото нахлуване през такъв тунел бе извършено от Хамас през 2006 г., когато терористите отвлякоха войника илад Шалит, държейки го в плен повече от пет години.

До 2013 г. мрежата окончателно се отклони от египетската граница към Израел и имаше поне три тунела под границата на Израел и Газа, два от които бяха пълни с експлозиви.

Подземната мрежа сега се разклонява на десетки мили през ивицата Газа, достигайки до градовете Хан Юнис, Джабалия и бежанския лагер Шати. Те се простират и в Израел.

Тунелите се използват от Хамас и други ислямистки групи в Газа, включително движението Ислямски джихад в Палестина. Всичките те твърдят, че тунелите са необходими за отбрана и за преодоляване на трудностите, наложени от строгия граничен контрол на Израел.

Израел отдавна се бори да унищожи системата от тунели, но това е много трудна задача, въпреки първокласното военно и разузнавателно оборудване.

Това е така, защото тунелите, за които се смята, че са стрували между 30 милиона долара и 90 милиона долара, са изключително трудни за откриване от въздуха.

Някои от трите дузини тунели, построени след края на конфликта Израел-Газа през 2014 г., се оценяват на 3 милиона долара.

Тунелите са подсилени с бетон, за да ги предпазят от въздушни удари и от пропадане.

Кадри от вътрешността на някои от тунелите показват потна и тясна среда, недостатъчно висока за бойците да стоят прави.

Но други са добре конструирани, подсилени и достатъчно големи, за да могат войските да минават през тях или да пренасят контрабанда.

Хамас за първи път използва тунелите, за да атакува Израел през юли 2014 г., когато 13 бойци използваха мрежата, за да излязат на повърхността близо до кибуц.

По това време министър-председателят на Хамас Исмаил Хания каза, че тунелите представляват „нова стратегия за противопоставяне на окупацията и в конфликта с врага под земята и над земята“.

Напрежението между Израел и Газа се засилва от юни 2014 г., когато трима тийнейджъри бяха отвлечени и убити от Хамас, както се твърди, без знанието на ръководството на организацията.

Ракетите, изстреляни от Хамас към израелска територия и от израелската армия към Ивицата Газа, формално предизвикаха седемседмичния конфликт през юли 2014 г.

Една от основните израелски цели на войната, известна като операция „Защитен ръб“, беше да унищожи мрежата от тунели на Хамас.

Израелската армия съобщи, че е „неутрализирала“ 32 тунела по границата между Израел и Газа по време на конфликта, включително 14, които преминават в Израел.

Опустошителният конфликт от 2014 г. уби 2251 палестинци, докато над 10 000 бяха ранени, а 100 000 останаха без дом.

Много от тунелите обаче са възстановени от Хамас, които продължават да използват подземната мрежа.

През 2015 г. ислямистката група започна да използва тежки машини, включително булдозери и трактори, както и инженерни инструменти, за да ускори строителството на тунелите.

Реконструкцията е финансирана до голяма степен от Иран , съобщи тогава Sunday Telegraph, позовавайки се на източници от разузнаването. Ислямската република също предостави ракети и ракети за попълване на арсенала на Хамас.

Водещият военен анализатор и сътрудник на RUSI Сам Крани-Еванс каза, че израелските сили ще бъдат въвлечени в особено кървава битка, ако влязат в Газа, оприличавайки потенциалния конфликт на сцени от най-жестоките битки в града по време на войната в Ирак.

„Тактиката, използвана от израелската армия, ще зависи отчасти от тактиката, използвана от Ал Касам (въоръжено крило на Хамас).

„Вероятно е дронове да бъдат използвани за хвърляне на бомби върху израелските сили и импровизирани взривни устройства да бъдат залагани с цел да се забави израелската армия.

„Така че, ако Ал Касам има много бойци, които са решени да задържат позициите си, израелските сили може да се изправят пред няколко операции от типа на Мосул, изискващи всяка градска зона да бъде обкръжена и постепенно прочистена улица по улица.

„Преобладаващият подход ще бъде да се използва комбинирана тактика на оръжията, при която усилията на бронираните формации са координирани с въздушна мощ, артилерия и електронна война – както и информационна война“

Както при всеки градски конфликт, рискът за цивилните е изключително висок.

Израелските въздушни удари вече са унищожили няколко цивилни сгради в Газа, като броят на палестинските жертви ще нарасне драстично.

На свой ред израелските заложници, пленени от бойци на Хамас, вероятно ще бъдат изправени пред възможността да бъдат екзекутирани, ако техните похитители сметнат, че не могат да избягат, или ако решат да отмъстят в случай, че палестинските жертви започнат сериозно да нарастват.

След атаката този уикенд бившият старши съветник на ООН и един от най-опитните преговарящи за заложници в света Скот Уокър каза: „Разбираемо и разумно е израелските сили да се готви за въоръжено спасяване на заложници – но тези операции са едни от най-рисковите .

„Заложниците вероятно ще бъдат разпръснати и преместени и ще бъде много малко вероятно израелските сили да може просто да влязат и да освободят заложниците с един замах, без да претърпят значителни загуби, било то на заложници или на собствените си хора“, каза той.

Уокър добави, че заложниците, взети от Хамас, вероятно ще бъдат третирани добре, ако трябва да бъдат използвани като политически затворници или разменни монети - но също така, че тяхната съдба може да бъде нещо много по-зловещо, ако Хамас има скрит мотив.

„Заложниците трябва да бъдат поддържани живи – хранени и напоени най-малкото. Ако намерението на Хамас е да ги използва като разменна монета или с оглед на размяна на затворници, заложниците вероятно ще бъдат третирани сравнително добре... ако искате да използвате заложниците като валута в политическия бартер, не можете да вредите на стоката.

„Хамас също така е способен да бъде много суров и брутален - така че е възможно - макар и малко вероятно - те да подложат един или няколко от заложниците на брутално отношение и потенциално да ги екзекутират, за да покажат, че са сериозни, като сеят страх и допълнителна нестабилност в региона за собствена изгода.“

#Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници