Мисия невъзможна: Евакуацията на 1 100 000 от Газа е абсурдна!

Мисия невъзможна: Евакуацията на 1 100 000 от Газа е абсурдна!

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Израелските сили за отбрана (ИСО) наредиха на 1 100 000 цивилни, които в момента се намират в северната част на ивицата Газа, да се преместят на юг, преди армията да започне сухопътна операция срещу палестинската ислямистка групировка "Хамас" в отговор на кръвопролитното нападение срещу Израел от миналата събота, пише БТА.

Както ООН, така и Световната здравна организация (СЗО) спешно призоваха Израел да отмени заповедта, като предупредиха, че тя ще доведе до хуманитарна катастрофа, независимо дали хората ще могат да се преместят, или не.

"Ужасяващите нападения в Израел не могат да оправдаят безграничното унищожаване на Газа", заяви Международният комитет на Червения кръст, като добави, че призивът за евакуация на северната част на Газа нарушава международното право. Друга хуманитарна организация, работеща в Газа - Норвежкият съвет за бежанците, предупреди, че евакуацията е равносилна на "военно престъпление ".

Израелската армия не се отказва от плана плановете си за сухопътна операция срещу Газа, но вчера смекчи позицията си по отношение на условията за евакуацията, като посочи, че няма да има краен срок. "Разбираме, че това ще отнеме време", заяви пред журналисти контраадмирал Даниел Хагари, главен военен говорител на ИСО, цитиран от в. "Ню Йорк таймс".

"Хамас" се обърна към жителите на Газа да не се поддават на призивите на Израел за евакуация от северната част на анклава. "Нашият палестински народ… отхвърля заплахите, отправяни от окупационните лидери, и призивите им към палестинците в Газа да напуснат домовете си и да се преместят на юг или в Египет", каза Иззат ал Ришк, член на политическото бюро на "Хамас", в изявление, изпратено по електронната поща на новинарския отдел на американската телевизия Ен Би Си нюз.

Израел и Египет, единствените непосредствени съседи на Газа, които са наложили блокада на бедната територия от 16 години, отказаха да позволят на хората да преминат границите им, отбелязва още в. "Ню Йорк таймс". Кайро обяви, че ще допусне хуманитарна помощ, но единственият граничен пункт от Египет беше блокиран от израелски удари. Днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че на летището на египетския град Ел Ариш, разположен в Северен Синай, е кацнал самолет с медикаменти за жителите на анклава.

ООН разследва използването на фосфорни боеприпаси срещу Газа и Ливан

Междувременно ООН вчера заяви, че нуждае от "повече време", за да разследва предполагаемото използване на фосфорни бомби от Израел в Газа. "Запознахме се със съобщенията и ще ни трябва повече време и достъп, за да можем да проведем разследване", заяви на пресконференция в Женева Равина Шамдасани, говорителка на Службата на Върховния комисар за правата на човека, цитирана от Анадолската агенция. Тя отбеляза, че ООН не разполага с "никаква информация" по въпроса, която може да сподели, но добави, че е "важно да се направи съответното разследване, за да се разбере какво се е случило."

В четвъртък вечерта правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" съобщи, че е проверила видеозаписи, показващи множество удари с артилерийски снаряди с бял фосфор над Газа и Ливан в периода между 10 и 11 октомври. "Използването на бял фосфор от Израел при военни операции в Газа и Ливан излага цивилното население на риск от сериозни и дългосрочни наранявания", предупреди говорител на организацията. Белият фосфор има значителен запалителен ефект, който може сериозно да обгори хора и да подпали постройки, ниви и други цивилни обекти в близост. "Използването на бял фосфор в Газа, един от най-гъсто населените райони в света, увеличава риска за цивилните и нарушава забраната на международното хуманитарно право за излагане на цивилни на ненужен риск", допълва "Хюман Райтс Уоч".

На фона на бързо ескалиращата хуманитарна катастрофа в палестинския анклав, редица експерти предупреждават, че е невъзможно да се изпълни искането на Израел за евакуация на населението от северната част на Газа.

Защо заповедта на израелската армия за евакуация от северната част на Газа е неизпълнима?

Пътуването от най-северната точка на Ивицата Газа, граничния пункт Ерез, до Вади Газа е около 17 км и при добри условия ще отнеме около четири часа пеша, отбелязва "Скай нюз".

Районът, в който е поискана евакуация, включва град Газа, 11 болници, три комплекса на ООН и два бежански лагера. Въпреки че има лечебни заведения и бежански лагери в южната част на анклава, по-голямата част от незасегнатата инфраструктура е съсредоточена около град Газа.

  • Едно от най-гъстонаселените места на Земята

При изключително високата гъстота на населението и унищожената инфраструктура на Газа всеки, който се отправи на път, ще трябва да се справи с въздушните удари и с изпепелените райони, в които няма почти никаква храна и вода.

Според Ахмад Бостан, директор по комуникациите и маркетинга в "Пени апиъл", който работи в палестинските територии от 2014 г., има няколко причини, поради които масовата евакуация е практически невъзможна.

Първата е гъстотата на населението. В град Газа на квадратен километър се падат до 500 души. "Газа е едно от най-гъсто населените места на Земята", заяви той пред "Скай нюз".

Матю Тръскот, ръководител на отдела за хуманитарна политика в благотворителната организация "Оксфам интернешънъл", е бил в Газа по време на войната през 2014 г. "Улиците в Газа са абсолютно равни. Катериш се по отломки, сгради, които са били бомбардирани и заплашват да паднат върху теб във всеки един момент. Вървиш през военна зона", разказа той. Хората, които вече са загубили домовете си при въздушните удари, също спят по улиците, което създава още по-малко пространство за придвижване, допълни Тръскот.

  • Използването на превозни средства крие огромни рискове

Тъй като до 80% от населението разчита на хуманитарна помощ, огромното мнозинство от жителите на анклава няма достъп до превозни средства. А всеки, който има такъв, рискува да бъде убит при въздушен удар, ако се наложи да го използва за евакуация. "Инфраструктурата е в най-лошото си състояние от много време насам. И когато някой се качи в превозно средство, той се излага на огромен риск", каза Бостан.

Тръскот припомни, че доставките на гориво са блокирани през последната седмица, така че почти никой не може да шофира.

  • Бременни жени, деца и хронично болни, които не могат да пътуват

Според палестинското министерство на здравеопазването от събота до вчера са убити най-малко 1537 палестинци, като поне 500 от тях са деца, а над 270 са жени. Около 6000 ранени са настанени в болници, чиито капацитет е почти изчерпан. Очаква се през следващите дни да свършат медицинските консумативи, както и възможностите за снабдяване с електричество на лечебните заведения в региона.

Джеймс Денселоу, ръководител на отдела за конфликти и хуманитарно застъпничество в британската организация "Спасете децата", заяви пред "Скай нюз", че в Газа живеят големи групи уязвими лица. Там има над 50 000 бременни жени, 5000 от които трябва да родят през следващия месец. "Ако сте дете в неонатологично отделение в болница в част от Газа, която се евакуира, какъв шанс имате", попита той.

СЗО вчера заяви, че е невъзможно да бъдат евакуирани уязвими болнични пациенти от северната част на Газа. "Има тежко болни хора, чиито наранявания означават, че единственият им шанс за оцеляване е да бъдат на животоподдържащи устройства, като механични вентилатори", заяви говорителят на СЗО Тарик Яшаревич. "Така че преместването на тези хора е смъртна присъда. Искането здравни работници да правят това, е изключително жестоко", подчерта той

"Това е само началото", предупреди израелският премиер

"Това е само началото", закани се израелският премиер Бенямин Нетаняху в телевизионно обръщение, направено в четвъртък вечерта, докато израелската армия започна да се подготвя за сухопътна операция в ивицата Газа . "Ще приключим тази война по-силни от всякога. Ще унищожим "Хамас", обеща Нетаняху.

#евакуация #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници