Загадъчният шифър на цар Иван-Александър: Магически квадрат от Четвероевангелието

Загадъчният шифър на цар Иван-Александър:  Магически квадрат от Четвероевангелието

БРИТАНСКАТА БИБЛИОТЕКА

A A+ A++ A

Какво е това загадъчно изображение? Това е прочутият т.нар. магически квадрат от Четвероевангелието на цар Иван-Александър, което се намира в Британската библиотека в Лондон. Някои наричат този магически квадрат (това е математически термин) още и царската исихия или “шифърът на Иван Александър”.

Какво загадъчно има в него? Нека преценим. Самото евангелие е с уникална изработка, а въпросното изображение е създадено не по-късно от 1356 година. Квадратът е съставен от букви, които изписват по различни начини словосъчетанието ЙО АЛЕКСАНДРА ЦАРЯ ТЕТРАВАГГЕЛ, т.е. “Йоан-Александър Цар Четвероевангелие”. В центъра ясно се откроява кръст от букви с по-тъмен цвят. Интересен е и ромбът, изграден от характерната старобългарска буква “ят”.

През 2007 година българският учен Екатерина Димитрова заявява, че

в основата на “квадрата” е залегнала бинарна формула за математически растеж,

като името на българския владетел може да бъде прочетено по почти 11 милиона различни начина. Точната цифра е 10 816 624, а изводите се базират на математически комбинаторен анализ на британския учен от индийски произход и доктор на математическите науки Рахул Савани, който към онзи момент е преподавател в изключително престижното Лондонско училище по икономика. По стара нашенска традиция, при излизането на тези изследвания научната общност се разделя на такива, които упрекват авторката в увлечение по езотеризма, защото тя предлага интересен прочит и на цялото евангелие, и на такива, които приветстват изследванията. Има и хора, които търсят в магическия квадрат скрити послания. През 2008 година д-р Рахул Савани (днес той вече е уважаван професор) и проф. Живко Желев дори изнасят кратко експозе за квадрата в Европейския парламент в сесия, посветена на културното наследство. Интересен факт, който вече сме позабравили.

Защо ви разказвам тази история? Не казвам, че авторът на това прекрасно българско евангелие е познавал през XIV век сложни математически системи.

Магически квадрати от сходен тип има и в Индия и Китай,

но и този в нашето евангелие е факт.

Друго обаче е много по-важно. Това творение е доказателство за нещо, в което няма нищо магично, но е по-силно и от магия, а това е чудото на Търновската книжовна школа. Книжовна школа, показваща цивилизационното ниво на онази средновековна българска държава, която блести дори и в мига, в който започва пътя си към своя залез. И най-важното – това са духът и вярата, които са заключени в този квадрат, но бликат от него, сякаш търсейки своя ключ.

(От фейсбук)

#цар Иван-Александър #Четвероевангелието #таен шифър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници