Облагат срочните депозити с „данък лихва”

Облагат срочните депозити с „данък лихва”
Менда Стоянова коментира, че не е коректно да се говори, че девет милиона сметки в държавата са до 2000 лв. и те ще бъдат обложени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лихвите по срочните депозити ще се облагат с 10 на сто от 1 януари догодина, реши бюджетната комисия в парламента, която разгледа промените в Закона за ДДС на второ четене.

От обхвата на облагането отпадат безсрочните влогове, детските влогове и разплащателните сметки.

Въпреки че депутати предложиха да се въведе необлагаем минимум, предложението бе отхвърлено, защото това би означавало, че трябва да се въведе подобен праг за всички видове облагаеми доходи на физическите лица.

„Този данък, който се въвежда, не е морален, особено за огромното мнозинство от пенсионери и нископлатените български граждани. Едва ли не с пенсионерска пита ще правим помен. Да се увеличат пенсиите, ще се вземат пари от данъците на лихвата по депозитите“, каза Александър Радославов от БСП и заяви категоричната позиция на социалистите, които са против налога.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов направи уточнението, че „на оня свят пари няма“.

Обект на облагане ще бъдат доходите от лихви по депозитите, напомни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя коментира, че не е коректно да се говори, че девет милиона сметки в държавата са до 2000 лв. и те ще бъдат обложени.

Това са девет милиона от общо дванадесет милиона сметки в държавата, които наистина са до тази сума, но това са разплащателни сметки, влогови сметки, които не са в обхвата на закона.

От Асоциацията на банките не отговориха на въпроса дали разходите, направени от банките за внасяне на налога на гражданите, ще бъдат обект на допълнителна такса.

Причина за това е, че от асоциацията не могат да отговорят от името на всички банки.

#срочни депозити #Закона за ДДС #данък върху лихвите по депозитите #Александър Радославов #БСП #Владислав Горанов #зам.-министър на финансите #Менда Стоянова #Асоциацията на банките

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници