Германска екоагенция иска забрана на устройствата с фиксирани батерии

Германска екоагенция иска забрана на устройствата с фиксирани батерии
A A+ A++ A

iPhone популяризира концепцията за устройство, чиято батерия не подлежи на лесна смяна от потребителите, а след това тя беше подхваната и от други производители. Това обаче не се харесва не само на някои потребители, но и на някои държавни органи - например на германската федерална агенция за опазване на околната среда. Според нейния шеф Йохен Фласбарт тази практика е неприемлива и устройствата с вградени батерии като лаптопи, таблети и смартфони, трябва да бъдат забранени в ЕС.

Според него подобни устройства са по-трудни за рециклиране, а освен това имат по-кратък живот на употреба. Последното на свой ред води до консумацията на повече природни ресурси за производството на нови устройства, вместо старите да се използват по-дълго. А с пускането на по-евтини устройства с вградени батерии потребителите предпочитат да купят нови, вместо да изберат скъпа замяна на батерията. ЕС може да направи допълнения в своята директива за екодизайн, но в последните й чернови се обръща внимание на консумацията на енергия, но не и на конструкцията на устройствата.

http://www.heise.de/newsticker/meldung/Umweltbundesamt-Chef-Geraete-mit-fest-eingebautem-Akku-verbieten-1748458.html
http://www.fr-online.de/wirtschaft/ressourcenverschwendung--deutschland-gefaehrdet-seinen-wohlstand,1472780,20843218.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници