Директори: Родителските срещи са отживелица

Директори: Родителските срещи са отживелица

МОН

A A+ A++ A

Училищни директори вече се обявяват против родителските срещи, тъй като били отживелица.

Те предлагат индивидуални срещи с родители, на които да обясняват успехите или пропуските на детето, а цялата останала информация да тече през "Школо" или информационната система на МОН, чийто проблем е, че често "цикли", а в момента и невинаги извинява отсъствия с електронните бележки от джипитата.

"Необходим е изцяло нов вариант на комуникация с родителите в София и в по-големите градове", написа директорът на 119-то СУ и шеф на най-голямата директорска организация у нас Диян Стаматов във Facebook. Ето целия му пост:

"Във времето на новите технологии, в ръцете на училището е да се опита да направи промяна в комуникацията с родителите на учениците си. И то най-вече в София и в по-големите населени места.

Според мен, познатите на всички ни традиционни родителски срещи в този формат, са отживелица и най-добре в София и в големите населени места да ги изпратим спокойно в миналото. Те не носят нищо конструктивно, не дават нищо на родителите, освен негативно отношение към училището и учителите.

Заслужава си да съхраним едно общо събиране в началото на годината, за да представим правилата на училището, да представим новостите, да се запознаят родителите с учителите. Ако успеят да стигнат до взаимно споразумение за общите цели в училище, би било постижение.

Комуникацията чрез електронния дневник е достатъчна, при добро и практично използване - така всеки родител получава наситена и реална информация за оценки, отзиви, домашни, поведение, закъснения, отсъствия и много съобщения.

Но! Това не е достатъчно.

Всеки класен ръководител има регламентиран час за консултации и срещи с родители.

Този един ден в седмицата е достатъчен да бъде рационално осмислен и запълнен с ползотворни срещи.

Един простичък график за разпределение на срещите с родителите, подготвен след проведен разговор - покана с родителите. Може да се даде възможност за един час да бъдат проведени срещи с до двама, трима родители. Да бъдат представени натрупаните отзиви за децата им, да бъдат споделени позитивите, но и пропуските в подготовката на учениците. Да се отдели малко, но лично и специално внимание на всеки родител с достатъчно конкретна информация. Нещо, което е важно за всеки родител и е полезно за двете страни.

Такава практика има в много страни. Когато тя е добре обмислена, носи само позитиви за всички в училище.

А ако някой родител все пак не желае да дойде, то това си е негов пропуск. Пропуск за неговото дете.
Това е добра възможност за нормално, човешко отношение в днешното училище, съчетавайки и възможностите на новите технологии.

Този модел вече работи в 119 СУ."

Негови колеги обаче твърдят, че са опитали да въведат подобен модел и той не е проработил, така че са върнали традиционните родителски срещи. Това посочва директорът на 107-мо ОУ Данко Калапиш.

Неотдавна училищни директори забраниха и вайбър комуникацията с учителите с мотива, че всичко, което е необходимо, може да бъде видяно в електронната информационна система.

#директор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници