Кои са Хамас и Хизбула?

Кои са Хамас и Хизбула?
A A+ A++ A

Името на палестинската групировка Хамас означава "ислямско съпротивително движение". То е основано през 1987 година по време на първата палестинска интифада. Негов основател е шейх Ахмед Ясин, ликвидиран от Израел през 2004 г. Целта му е унищожаването на Израел и създаването на Палестинска държава.

Още в началото Хамас е опозиция на Организацията за освобождение на Палестина на Ясер Арафат.

За разлика от ООП Хамас отрича правото на Израел да съществува. Освен това не приема мирните договорености между Израел и ООП от Осло през 1993 г. Впоследствие Хамас организира заедно с още по-радикалната група "Ислямски джихад" най-тежките терористични удари срещу Израел.

Експерт: Не бива да се прави знак за равенство между Хамас и палестинското население

Хамас управлява Ивицата Газа от 2007 г. след кратка гражданска война със сили, лоялни на движението "Фатах", водено от президента Махмуд Абас, наследник на Ясер Арафат, който е базиран на Западния бряг.

Преди това Хамас печели изборите в Газа през 2006-та. Организацията има въоръжено крило, което изпраща атентатори в Израел. Смята действията си за съпротива срещу израелската окупация. На три пъти дотук тези атаки прерастват в открит военен конфликт с израелската армия: през 2008/2009, през 2012 и през 2014 година.

Ракетите често се изстрелват от гъсто населени квартали в Газа, а командните щабове се помещават в жилищни сгради. Според експерти за Близкия изток , ракети от Иран дълго време са стигали до ивицата Газа контрабандно през Судан и Египет.

Израел също многократно е атакувал Хамас с въздушни удари и заедно с Египет блокира ивицата Газа през 2007-ма.

В хода на последната ескалация на напрежението в района за Хамас все по-често се говори като за ислямистка терористична организация. Хамас е определяна като терористична група не само от Израел, но и от Съединените щати, Европейския съюз, Обединеното кралство и десетки други държави. Групировката обаче се подкрепя от Иран. Катар е един от най-важните спонсори и съюзници на палестинското движение.

Хизбула в превод означава Партия на Бога. Това е шиитска военизирана ислямска организация и партия, базирана в Ливан. Подкрепяна е от Иран. Целта й при основаването е да се бори с израелската окупация в Южен Ливан.

Военното крило на Хизбула се смята за терористична организация от Европейския съюз. Това означава, че се замразяват авоари на групировката в Европа и нейни членове получават забрана за влизане в страните от Европейския съюз. Хизбулла е призната за терористична от САЩ, Великобритания, Австралия , Канада и Израел.

Лидер на ислямистката организация е шейх Хасан Насрала. Цивилното крило на Хизбула поддържа социални организации, болници, училища, сиропиталища, новинарски агенции, телевизионни канали и взема участие в ливанския парламент. Според самата организация, тя се финансира от дарения от частни лица, а според нейни критици – от правителството на Иран.

Хизбула е призната за легитимно движение за съпротива предимно в арабския и ислямския свят и е призната политическа партия в Ливан.

Особено силна е в южната част на страната, където след оттегляне на израелската армия изгражда свои бази, които често използва за нападения върху северната част на Израел.

От 2011 година Хизбула участва активно с бойни действия в гражданската война в Сирия на страната на правителството на Башар Асад.

#Хамас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници