Митрополит Гавриил: Григорий не може да оттегли подписа си

Митрополит Гавриил: Григорий не може да оттегли подписа си
Дядо Гавриил се е консултирал с юристи, които са категорични, че общ принцип в правото е, че веднъж положен подпис не може да се оттегли, независимо под какъв документ. Снимка: balkanec.bg
A A+ A++ A

Веднъж положен подпис не може да се оттегли, заяви Ловчанския митрополит Гавриил по повод намерението на митрополит Григорий да оттегли подписа си от решението на Светия синод за избиране на митрополит Кирил за наместник-председател на Светия синод.

Гавриил се е консултирал с юристи, които са категорични, че общ принцип в правото е, че веднъж положен подпис не може да се оттегли, независимо под какъв документ, предаде БГНЕС.

„В устава на Българската православна църква не се предвижда оттегляне на подписи, положени на протоколи на заседанията на Светия синод. Съгласно устава на БПЦ при вземания на решение от Светия синод се допуска изразяване на особено мнение, ако то бъде заявено и обосновано устно на самото заседание на Светия синод и се представи писмено 3 дни след заседанието. Такова особено Великотърновският митрополит не е изразявал“, подчерта той пред БНР.

В сряда Светият синод ще разгледа всички изразени становища, но ръководството на синода е убедено, че няма нарушаване на устава, добави владиката.

Във вторник Великотърновският митрополит Григорий в писмо до Светия синод на Българската православна църква заяви, че оттегля своите подписи под първата и втората част от протокола от заседанието на Светия синод.

„Понастоящем все повече се трупат критики към светата ни Църква, особено по повод неспазване Устава на БПЦ, при избора на наместник-председател на Светия синод“, казва митрополитът.

Той категорично настоява подписите му под този протокол (първа и втора част) да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност.

На 10 ноември Светият синод взе решение със седем гласа „за“, за наместник-председател на Светия синод да бъде избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

На заседанието присъстваха синодалните архиереи: Великотърновски митрополит Григорий, председателстващ заседанието, Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай и Доростолски Амвросий.

От заседанието отсъстваха митрополит Йосиф и Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, сочи протоколът на заседанието на Светия синод.

„Светият синод изслуша Особеното мнение, заявено от Старозагорския митрополит Галактион. След това Светият синод изслуша и Особеното мнение, заявено от Ловчанския митрополит Гавриил като прие и двете Особени мнения за сведение. В същия ден на основание чл. 42, ал. 1 от УБПЦ-БП Светият синод пристъпи към избор на свой Наместник-председател и след проведени разисквания Светият синод реши да се пристъпи към тайно гласоподаване", се казва в решението.

След проведено гласуване за управлението на Софийска епархия до избора и встъпването в длъжност на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Светият синод реши новоизбраният Наместник-председател да е и управляващ Софийска митрополия/епархия.

Първоначално за наместник на овдовелия Софийски епархийски престол бе избран Пловдивският митрополит Николай.

„Душата ни е смутена от това явно нарушение на Устава на Българската православна църква (БПЦ)“, бе последвалото особено мнение на Старозагорски митрополит Галактион.

След което последва изборът на Варненския митрополит Кирил за наместник на Светия синод и Софийски митрополит.

Митрополит Николай заяви, че ще се отдаде на размисли и молитва, в 40-дневен траур след кончината на патриарх Максим. Той помоли освен това да не присъства на заседания на Светия синод идните 40 дни.

#митрополит Гавриил #митрополит Григорий #митрополит Кирил #митрополит Николай #Светия синод #Българската православна църква #БПЦ #Калиник #Йоаникий #Дометиан #Неофит #Натанаил #Игнатий #Галактион #Амвросий #митрополит Йосиф #митрополит Симеон #патриарх Максим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници