Българите в Израел проплакаха: Молим родината да прати трети самолет за евакуация

Българите в Израел проплакаха: Молим родината да прати трети самолет за евакуация
A A+ A++ A

Параскева живее в Рамле. Иска да се върне в България заедно със семейството си. В списъка за евакуация, който прави, вече има над 100 наши сънародници.

"Близките ни се обаждат: пращат самолет. Ние звъним в посолството и ни казват: няма самолет. Умоляваме България да прати трети самолет. Как в първите два дни, когато имаше много ракети, много повече от сега, България можеше да прати самолет, а сега, днес е тих ден, не може", каза пред БНТ Параскева Пейчовска.

"Ние сме принудени да останем и да посрещнем удара, който идва срещу нас, без каквито и да било обещания, закрила", посочи Василена Комитова - Фахури.

И Василена търси спасение от войната. Вече 11 години живее в Израел, омъжена е за израелски гражданин.

"Към момента приоритет са хората, които са единствено с гражданство на България и са в Израел като туристи. Според българското посолство мястото, на което аз живея, не е под директна опасност и не е спешно да бъда извадена с моето семейство оттук", обясни Василена.

И двете попадат в групата с българите с двойно гражданство. От външното министерство посочват, че към момента държавата не предвижда действия за извеждането на тези граждани от Израел, защото не се планира евакуация в пълния смисъл на думата.

От ДПС призоваха да бъде изпратен отново правителственият самолет до Израел и у нас да бъдат върнати всички желаещи български граждани. Извънреден евакуационен полет до Тел Авив на чартърна компания беше отменен по оперативни причини и се отлага.

Осъществен е полет на израелските авиолинии от Тел Авив до София и обратно, съобщиха от летището.

От външното министерство съветват българските граждани да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти и отправят препоръка към тях да се регистрират в българското посолство в Тел Авив.

#Израел #Палестина #"Хамас"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници