Българка в Израел: Казаха да бягам, за да не ме вземат за заложник

Българка в Израел: Казаха да бягам, за да не ме вземат за заложник

стоп кадър

A A+ A++ A

"Зад нас останаха бебешки столчета, пожари, взривени коли", каза българинът Ивайло Панчев, който беше евакуиран от пограничен кибуц с Газа.

Говори българка, която е била на фестивала, близо до ивицата Газа, когато падат ракетите на „Хамас“. И Рени Момонова попада под масирана атака. Жертвите са над 260. За щастие Рени успява да се спаси.

„Започнахме да тичаме, да залягаме в канавки. Зад нас стреляха. Тичахме някъде около 4 часа. Аз лично нямам убити приятели. Чух как се стрелят зад мен. Момичетата ме вдигаха и казваха – „бягай, защото ще те вземат за заложник“, обясни Рени Момонова, цитирана от bTV.

Под бомбите остават още български граждани. От вчера следим опитите на Ивайло Панчев да се евакуира.

„Армията ни ескортира. Може би около 30-40 километра всички карахме след тях и видяхме какво остава около нас - пожари, взривени коли около пътищата, целите на дупки от изстрели, бебешки столчета“, каза Ивайло Панчев, който живее в пограничен кибуц с Газа.

На 80 километра от Газа в град Бат Ям е Анна Атанасова. Синът ѝ е войник в противоракетната отбрана.

Той получи съобщение, че трябва да се връща в казармата и снощи му се обадих да го питам дали ще се върне петък и събота. Той каза – „не мамо, сигурно ще е много дълго и войната ще много дълга“.

Дъщерята на Ивайло също е част от израелската армията, но все още не е мобилизирана. И той и Анна засега не мислят за път към България.

#Ивицата Газа #Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници