Обама обмисля да покани Джон Кери за шеф на Пентагона

Обама обмисля да покани Джон Кери за шеф на Пентагона
Сенатор Джон Кери. Снимка: АП
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама обмисля да покани сенатора демократ и бивш кандидат за президент срещу Джордж Буш-младши – Джон Кери, да заеме поста на министър на отбраната на САЩ.

Това намерение на Обама идва в рамките на голямо разместване по високите етажи на властта във Вашингтон, предизвикано от сексскандала с подалия оставка директор на ЦРУ Дейвид Петреъс, пише електронното издание на ежедневника „Вашингтон Поуст“, цитирано от Би Ти Ви.

Въпреки че се смята, че Кери се е насочил към позицията на държавен секретар, осведомени източници посочват, че този пост ще отиде към посланика на САЩ в ООН Сюзън Райс.

Досегашният съветник на президента Обама по въпросите на борбата с тероризма Джон Бренан е най-вероятният претендент за поста на директор на ЦРУ, казват източниците.

Ако Бренан обаче потвърди намеренията си да напусне държавната администрация, действащият директор на разузнавателната агенция Майкъл Моръл е възможно да заеме поста за постоянно.

Оставката на Петреъс от миналата седмица след разкрития за извънбрачна връзка усложниха допълнително и без това заплетения пъзел по сглобяването на екипа по дипломатическите въпроси и националната сигурност за втория мандат на Барак Обама.

Този процес е допълнително усложнен от охлаждането на отношенията с Конгреса, чиито членове са обидени заради това че не са били осведомени, че Петреъс е обект на разследване от страна на ФБР.

Всичко това се случва на фона на очакваните по-късно тази седмица изслушвания при закрити врати относно действията на администрацията при нападението срещу американската дипломатическа мисия в Бенгази от 11 септември 2012 г.

Сюзън Райс, която е част от вътрешния кръг на Обама и е в неговия екип от началото на президентската кампания за първия мандат през 2007 г., е особено подложена на критики заради инцидента в Бенгази, при който загина посланика на САЩ Кристофър Стивънс и още трима американци.

Някой конгресмени републиканци са на мнение, че тя е част от предизборен ход да се представи случилото се в Бенгази като ескалирала мирна демонстрация, а не като организирано нападение, за каквото призна администрацията по-късно.

Няколко източника на „Вашингтон Поуст“ от Белия дом обаче заявяват, че Обама е твърдо убеден да удържи на номинирането на Сюзън Райс за мястото на Хилари Клинтън, която отдавна заяви, че ще служи на поста само един мандат.

Същите осведомени източници твърдят, че коментарите на Райс, направени пред няколко американски телевизии, са били опорни точки на администрацията, извадени директно от разузнавателните сведения, с които се е разполагало навремето.

Предстоящото изслушване на държавния департамент относно инцидента в Бенгази, може би ще разкрие някои пропуски и грешки в разузнаването и сигурността, но със сигурност ще убеди всички, че не е имало опит за умишлено подвеждане на общественото мнение, продължават източниците, пожелали анонимност.

#Барак Обама #Президент на САЩ #Джордж Буш-младши #Джон Кери #министър на отбраната на САЩ #Вашингтон #ЦРУ #Дейвид Петреъс #Сюзън Райс #посланик на САЩ в ООН #ООН #САЩ #Джон Бренан #ФБР #Конгреса #Бенгази #Кристофър Стивънс #Белия дом #Хилари Клинтън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници