Спортният министър отвърна на Бойко Борисов

Спортният министър отвърна на Бойко Борисов

БНТ

A A+ A++ A

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев нарече критиките от Бойко Борисов "кухи обвинения". Миналата седмица лидерът на ГЕРБ посочи конкретно Илиев като министър, който не си върши работата, и попита къде са инфраструктурните проекти в спорта, визирайки стадиони, зали, физкултурни салони и площадки.

"За мен тази позиция не е самоцел. В момента имам шанса да бъда министър на спорта и всеки ден когато тръгвам на работа, си казвам: "Днес трябва да направиш добро." Кога ще си тръгна от поста няма никакво значение, единственото важно в случая е, че в момента, в който си тръгна, отново ще ходя с гордо вдигната глава, ще знам, че съм работил максимално за спортистите и за младежите, ще знам, че сме работили честно и почтено", каза Илиев пред БНТ.

Относно критиките той заяви: "Само за 4 месеца въпреки критиките, които отнасяме от разни политически лидери, нещата са изключително много."

Илиев подчерта, че подобни проекти няма как да бъдат направени за четири месеца.

"Този човек е наясно, че за 4 месеца държавата не може да построи такива неща, за които той говори, но за 12 години управление може, и аз питам къде са тези неща и защо тези които ги има, са в това състояние, в което се намират в момента", каза Илиев.

Според него въпроси трябва да бъдат зададени към предшествениците му, като посочи конкретно проект за физкултурни салони от 2020 г.

"През 2020 г. Министерството на младежта и спорта обявява, че ще строи 25 физкултурни салона, за което плаща 22 милиона лева 100% авансово. Има един готов. Така че въпросите трябва да бъдат задавани от нас. Но за мен не е важно какво са направили или не са направили предишните, за мен е важно какво ние ще направим като ръководство", добави Илиев.

"Не мога да гадая един или друг политически лидер как е решил да си построи кампанията. Това са кухи обвинения, които нямат никаква стойност и са в реда на нещата. За мен големите лидери, преди да отправят обвинения, трябва да могат да носят отговорност за своите действия."

Той посочи, че за олимпийска подготовка са отделени допълнителни 3.2 млн., както и направените промени в Наредба 5, според които медалисти при младежите от големи първенства вече ще получават премии.

"Между 16- и 20-годишна възраст губим готови състезатели, защото започват работа, за да могат да се издържат. С промените нашите млади таланти ще получават финансиране от първо до осмо място. За първо място на световно първенство са предвидени премии от 20 000 лева, а за титла от европейски шампионат - 10 000 лева. Това не са големи суми за млад човек, но е благодарност за положения труд", допълни Илиев.

Министърът коментира и състоянието на спортната инфраструктура: "Заварих един неработещ механизъм, държавата е наляла обекти за милиарди в едни дружества, които са търговски, но единствената търговия е да издават под наем спортни имоти. Те самите не генерират никаква печалба, напротив, само загуба. За тези години вече са 70 млн. лева загуба. Този механизъм не работи. Тук е ролята на държавата да намери кардинално решение. Обмисляме да направим Държавна агенция "Спортна инфраструктура", където държавата да си влезе в ролята на стопанин", разясни министър Илиев.

По-късно днес Илиев се срещна с президента на Европейската федерация по вдигане на тежести Антонио Конфлити, като двамата обсъдиха възможността България да приеме европейско първенство за мъже и жени през февруари 2024. Шампионатът ще е и олимпийска квалификация.




#Димитър Илиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници