Ответният удар: Невиждана мобизация в Израел, пълна блокада на Ивицата Газа (ОБЗОР)

Ответният удар:  Невиждана мобизация в Израел, пълна блокада на Ивицата Газа (ОБЗОР)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Над 800 са загиналите след атаката на „Хамас” срещу Израел. В отговор последваха масивни удари, а Ивицата Газа вече е под пълна блокада.

Еврейската държава провежда най-мащабната мобилизация в историята си - 300 000 запасняци са извикани на служба след атаката, която мнозина анализатори наричат израелският 11 септември, предава Нова тв.

„Граничните пунктове с Газа са затворени. Няма ток. Не може да се влиза. Газа е под обсада”, обяви бригаден генерал Даниел Хагари, говорител на армията на Израел.

Страната мобилизира и 300 хиляди войници и офицери от запаса. Военното министерство организира специални полети за запасняците, които живеят извън страната. Денят в Тел Авив започна със сирени, предупреждаващи за още ракети, изстреляни от „Хамас”.

Израелската армия е успяла да си върне контрола над граничните градове. В някои от тях сблъсъците продължават. В неизвестност остават стотици хора, отвлечени от „Хамас”.

„Това е израелският 11 септември. И Израел ще направи всичко, за да върне синовете и дъщерите си”, каза Гилад Ердан, посланик на Израел в ООН.

До момента убитите при акцията на „Хамас” са повече от 700. 260 от тях - на музикален фестивал близо до границата с Газа. Спасителите, които успяха да стигнат до там, са останали шокирани от гледката.

А близките на отвлечените живеят в агония, докато чакат информация за най-скъпите си хора. Рикарда е разпознала дъщеря си на видео в социалните мрежи. На кадрите се вижда млада жена, която лежи на пода на пикап, а няколко войници я държат да не мърда.

„Тя беше с голяма група чужденци, повечето от тях все още са в неизвестност. Не разбирам как може нещо толкова брутално да се случи посред бял ден. Наши близки други две семейства - родителите бяха брутално убити в леглата им, а са оставили две малки деца - две бебета сами за цял ден в празния апартамент”, разказа Рикарда Лоук - майка на отвлечена от „Хамас” жена.

Яков също сам разпознава детето си в онлайн видео. Чува как се моли да не я убият, а приятелят ѝ макар само на метри от нея - е безпомощен да я освободи.

„Не исках да повярвам, въпреки че ясно можех да разпозная дъщеря си. Липсва ми толкова много, а са изминали едва два дни и половина. Не мога да повярвам, че я няма, къщата е празна без нея. Това е единствената ми дъщеря”, казва Яков Аргамани, баща на отвлечено от „Хамас” дете.

Никой не може да каже точния брой на хората в неизвестност. Липсват жени, мъже, дори малки деца. В отговор на нападението на „Хамас”, Израел започна да нанася масивни удари по цели в Газа. Според някои информации са убити 500 палестинци.

„Без предупреждение, удариха ни без никакво предупреждение. Атаката беше със самолет Ф-16, можете да видите разрушенията, огледайте се”, разказват свидетели.

„Искам да съм нормално дете, което живее без война, без ракети... Искам да можем да се върнем вкъщи”, казва Исраа ал-Кишави.

През последните 20 часа израелските военновъздушни сили са хвърлили около 2000 боеприпаса и над 1000 тона бомби по 8 000 цели в Ивицата Газа.

Катар посредничи при освобождаването на заложниците, които „Хамас” отвлече от Израел. Страната е призовала за освобождаване на жените и децата, като в замяна Израел ще трябва да освободи от затворите си 36 палестински жени и деца. Преговорите се провеждат с подкрепата на САЩ, а по непотвърдена информация се очаква позитивно развитие.

Броят на израелските заложници остава неясен, но се смята, че сред тях освен жени и деца има и възрастни хора.

Катар и преди е посредничил между Израел и палестинците, а неотдавна се превърна в горещата точка, след като беше домакин на разговори между САЩ и Иран, довели до размяна на затворници и освобождаване на средства. Израелски представител обаче отрече, че се водят преговори.

Атаката срещу Израел започна в събота, рано сутринта - почивен ден в страната. Началото на безпрецедентното нападение започна с изстрелване на ракети от Ивицата Газа по израелски градове.

От години Израел укрепва границата си с малкия палестински анклав, но само за няколко часа палестински бойци успяха да пробият през поне 27 точки по тежко укрепената стена - охранявана от военни, камери и сензори, оставяйки след себе си трупове.

Най-отдалеченото място, от което нахлуваха е град Офаким, на почти 23 километра източно от Газа. Нападнати бяха и два военни обекта - база в Зиким и друга в Реим. И всичко това, въпреки доказаната ефективност на израелското разузнаване Мосад.

Ивицата Газа е тясна зона, с големина едва 360 квадратни километра. Но там живеят 2,3 милиона души, което прави почти неизбежен риска от невинни жертви при ответни удари.



#Израел #Хамас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници