Двойно скача акцизът за крафт бирата от 2024 г.

Двойно скача акцизът за крафт бирата от 2024 г.

 pixabay

A A+ A++ A

Нагреваемите цигари със съдържание, различно от тютюн, вече ще се облагат с акциз от януари догодина. Двойно по-висок акциз и за бирата ще плащат малките пивоварни.

Това предвиждат предложенията за промени в Закона за акцизите на финансовото министерство. Промяната се прави, за да се синхронизират българското и европейското законодателство.

В момента, така наречената крафт бира се облага с по-ниска ставка от 75 стотинки за 1 хектолитър с алкохолно съдържание до 3,5 % vol. При по-висок алкохолен градус обаче ставката ще е 1.50 лв.

Йордан Ченков е основател, управител и главен пивовар на една от малкото професионални пивоварни в Сливен.

"На нормална бира алкохолно съдържание около 5 процента акциза за малките пивоварни е 10 ст на литър и ще стане 20 ст, ако е по-високоалкохолна ще е по-висок и обратното. Като цяло увеличението на акциза не е толкова определящо и няма да се стигне до фалити в бранша", заяви той.

Въпреки двойния скок на акциза при крафт бирите с алкохолно съдържание над 3,5 % търговците на дребно се надяват да запазят клиентите си.

"Ще се усложни положението за крайния потребител. Не мога да бъда сигурен, но ще се отдръпнат част от клиентите", заяви Николай Петров, продавач-консултант.

Според икономисти разликата в цената за крайния потребител няма да бъде драстична.

"Обикновено крафт бирата е с двойно алкохолно съдържание, така грубо казано акцизът ще скочи двойно, ако предложението мине в този вариант. При тях понякога административната тежест е по-висока заради акцизното третиране на тази стока или ако внасят или произвеждат нещо в чужбина или го държат на склад, но потенциално част от тяхната печалба сега ще отива за акциз", заяви Петър Ганев, икономист.

С акциз ще се обложат и нагреваемите стикове за пушене, които не съдържат тютюн, а са произведени от растения, билки или плодове с добавен никотин или без него.

Предложеният размер на акцизна ставка е аналогичен на групата от нагреваемите тютюневи изделия. Тя ще е 331 лв. за килограм от 1 януари догодина. За 2025-та е планирано да се повиши до 380 лв. за килограм, а от 2026 г. - до 400 лв.

"Много нови продукти се появиха на пазара. Електронните цигари се облагат със и без никотин, така че това е естествено продължение на този тип мерки на практика - да се облагат и нагреваемите изделия, в които няма тютюн", подчерта Петър Ганев.

На нагреваемите изделия трябва да се поставят бандероли върху потребителската опаковка. Тези в търговската мрежа ще се продават без него до средата на следващата година.

От догодина пък за кутия цигари пушачите ще плащат с около 30 стотинки повече.

#бира

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници