Хекимян и Терзиев се препитаха взаимно по знания за столицата в двучасов дебат

Хекимян и Терзиев се препитаха взаимно по знания за столицата в двучасов дебат

Стоп кадър/Дарик радио

A A+ A++ A

Близо два часа разменяха реплики в първия дебат - по "Дарик радио" - кандидатите за кмет на София на "Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София" и ГЕРБ, съответно Васил Терзиев и Антон Хекимян. И двамата кандидати не са ярки партийни фигури, нито имат опит в политиката и общинската администрация.

Вероятно тъкмо по тази причина двамата често в хода на дебата се изпитваха на знания за София: колко струва на общината един полицай, колко километра велоалеи има, какъв е недостигът на места в детските градини и др. Васил Терзиев често използваше възможността да атакува Антон Хекимян за досегашното управление на София и кандидатът на ГЕРБ определи някои изпълнения на Столичната община като безобразия. Хекимян често опитваше да показва близост до проблемите на хората, защото допреди няколко седмици беше журналист, преди да приеме предложението на ГЕРБ.

Регламентът на дебата включваше размяна на реплики по 15 теми, с по три минути време за отговор от всеки кандидат. Водещият Константин Вълков изрично отбеляза, че щабовете на Терзиев и Хекимян не са получили предварително въпросите. Бегло бяха засегнати темите, които придружават двете кандидатури - роднинството на Васил Терзиев с "Държавна сигурност" и политическото влияние на ГЕРБ в Би Ти Ви през Антон Хекимян.

Двамата повториха познатите си тези: "Човек трябва да бъде съден по делата. Моите дела, моите убеждения от последните 15-20 години, има много неща, които...", каза Васил Терзиев, но беше прекъснат от водещия със следващ въпрос. "Политическа зависимост в Би Ти Ви, в нюзрума на Би Ти Ви не е имало. Да, случи се бързо, предложението беше неочаквано. Но, смятам, че София е изправена пред залог работата за нея да бъде спряна, а не бива", каза Антон Хекимян.

Попитани как финансират предизборната си кампания, Васил Терзиев заяви, че я финансира (сам) с дарения към издигналите го политически партии, а Антон Хекимян каза, че за това се грижи ГЕРБ.

За проблемите с детските градини

Кандидатите на "Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София" и ГЕРБ сблъскаха знания за липсващите места в детските градини.

Антон Хекимян първо посочи, че не достигат 2 хил. места в детските градини, отделно има липсващи места в яслите. Заяви, че за 3 г. могат да бъдат построени 37 детски градини. Васил Терзиев контрира, че липсващите места са 10 хил., а със започнатите сега строителства ще бъдат намалени до 6 хил. и трябва да се построят около 25 нови места.

Терзиев даде заявка при кандидатстването за място в детска градина да се взима предвид не само къде живее, а и къде работят родителите.

За ремонтите и безопасността

Антон Хекимян нарече ремонтите на улица "Шишман" и жълтите павета безобразие и заяви, че, ако бъде избран за кмет, можел да обещае, че една година улицата няма да бъде ремонтирана.

В отговор Василе Терзиев поиска да знае "как се променят стандарти със същите хора и същите практики". "Стандарти има, те не се спазват. Нито планирането, нито контрола, нито заданието". Антон Хекимян каза, че не е отговорен за случилото се на "Шишман" и не носи отговорност, макар и да е кандидат на ГЕРБ, управляваща близо вече 20 години София. Заяви, че би подходил към ремонтите различно от досега.

За ремонтите като цяло Васил Терзиев често използваше възможността да държи и Хекимян като представител на ГЕРБ отговорен за неуспехите досега.

И двамата кандидати се обявиха уличните камери в София да се включат в системата за наказания на пътя. Терзиев атакува Хекимян, че управата на столицата купува устройства, които нямат такава техническа възможност. Опонентът му отвърна, че трябват законови промени, за се използват камерите за нещо различно от следене на трафика, а купените от екипа на Йорданка Фандъкова можело да се надградят технически.

Велопроблемите на София

"Много километри велоалеи може да се построят в София", каза Антон Хекимян. И двамата претенденти за кмет на София отбеляза обаче, че сегашните не са свързани и "не водят до никъде".

Попитан от Васил Терзиев дали знае колко километра са велоалеите в София, Антон Хекимян каза, че е сигурен, че опонентът му знае. Терзиев каза, че са между 65 км. и 116 км. и се ангажира в рамките на мандат да бъдат построени 100 км. велоалеи.

"Много трудно в един построен град свързваш велоалеи", каза Хекимян. Васил Терзиев обяви, че с "Екипът на София" е направено картиране на велотрасетата в София, тоест имали данни каква е изходната точка за липсата на връзки между маршрутите за колела.

Парковете и строителството

За завземането на паркови пространства от строежи Антон Хекимян заяви, че за решаването на проблема трябва подкрепа и от държавата. Каза, че проблемът с отчуждаването на терените е отдавна познат, но въпреки това парковете са пазени от общия устройствен план на София.

Терзиев контрира, че решаването на проблема с отчуждаването на имотите вече струва 10 млрд. лв., тъй като сумата се е трупала с години заради нерешаването на проблема.

Конкретно Терзиев и Хекимян спориха за състоянието на Витоша. От изказването на бившия телевизионер стана известно, че смята проблемът с лифтовете в планината за трудно решим, защото има спор със собственика. В отговор Терзиев каза, че трябвало разговорите с него да продължат, пише "Дневник".

#Антон Хекимян #Васил Терзиев #дебат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници