Жертви на "Наглите": Страх ни е, че вече са на свобода

Жертви на "Наглите": Страх ни е, че вече са на свобода
A A+ A++ A

Страх ни е, че "Наглите" вече са на свобода! Това коментираха жертви на групата за отвличания, след като стана ясно, че още един от тарторите - Прокопи Прокопиев - Поли Културиста, е пуснат предсрочно от затвора. Това се случва, след като вече бяха освободени Ивайло Евтимов - Йожи и Даниел Димитров - Релето, който впоследствие бе спипан да задига коли.

"Притесняваме се. Те са ни навредили вече, но кой знае какво може да им хрумне! Може да решат, че са били в затвора заради нас, и да тръгнат да си отмъщават! Може да са настроени срещу нас! Страшно е!", вайка се един от потърпевшите. От притеснение той пожелава анонимност, пише България Днес.


Друг близък на похитен от групата назовава проблема - липсата на кумулация на присъдите. "Лежат за едно убийство 20 години, а за 10 убийства пак им дават 20 години - това е безумие! Не стига, че "Наглите" са осъдени за 12 отвличания на максималния срок, колкото е предвидено за едно отвличане, ами им намаляват присъдите и ги пускат предсрочно от затвора! Това е още по-безобразно", смята държаният в плен.

По думите му по време шумния процес "Наглите" е трябвало да се извърши законодателна реформа за сумиране на присъдите. "Превантивно трябва да се взимат мерки срещу престъпленията. Сегашната съдебна система не работи и никой не се страхува от нея. Така излиза, че не сме в Европа, а в Африка, че и отвъд", смущава се свидетелят срещу похитителската банда.

Според него в решението си магистратите може да посочват дали даден бандит да има право да поиска условно предсрочно освобождаване. С кумулирането на наказанията ще намалее драстично битовата престъпност, защото рецидивистите ще получават високи присъди още след второто или третото залавяне, категоричен е отвличаният. "Ако на "Наглите" им бяха дали 200 г. за 12 отвличания, сега нямаше да говорим защо някой е пуснат предсрочно", посочва жертвата на бандата.

Темида дава на трима от групата по 18 г. затвор - Ивайло Ефтимов - Йожи, Прокопи Прокопиев - Поли Културиста и Даниел Димитров - Данчо Релето. И тримата вече са вън от килията. За отвличанията Любомир Димитров - Любо Гребеца получава 15 г. решетки, но той е на топло по дело за убийството на двама членове на похитителската престъпна организация. Павел Петков и Цветозар Славчев са оправдани, а братята Радослав и Митко Лебешковски получават условни наказания за държане на боеприпаси.


Поли Културиста е признат за виновен за отвличанията на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев и неговата съпруга Камелия, Георги Георгиев, Васил Маникатов и Киро Киров. Въпреки че е осъден на 18 г. решетки, той лежи реално 12 г. и 1 месец, съкращава с работа 4 г. и 8 месеца и е пуснат 1 г. и 2 месеца предсрочно.

От затворническата администрация смятат, че той се е поправил достатъчно в килията. Работил е непрекъснато, награждаван е, включително с отпуски, няма наказания. Рискът от рецидив при него е спаднал с 12 пункта до 23 точки, сочат от институцията.

По техни сведения Прокопиев демонстрира уважение към затворническите власти, няма поведенчески проблеми, умее да работи в екип, не е конфликтен, а емоционално уравновесен и готов да съдейства. Той минава от строг на общ, а след това и на лек режим, като никога не се е отклонявал при отпуските си. През целия период на изтърпяване на наказанието не е бил конфликтна личност, осъзнал е вината си и е приел присъдата си, споделят психолозите.

От затвора настояват за пускането на Поли Културиста, макар рядко да се случва именно пазвантите да молят това. Прокуратурата се запъва за освобождаването. Държавното обвинение сочи, че процесът по поправяне и промяна на мисленето още не е приключил при Прокопиев. Освен това и рискът от рецидив се счита за нисък, ако е под 20 точки, припомня прокурорът.

Темида се съгласява, че Поли Културиста е станал нов човек, и го пуска, преди да изтече наказанието му, като му определя пробация. В следващата година похитителят ще ходи да се подписва при пробационен служител.

Поли става фактурист, църквата го хвали

Добри думи за Поли Културиста казва пасторът към християнска църква "Месия". Той пише характеристика, за да обрисува пандизчията в добра светлина пред Темида.

От затворническото му досие се разбира, че Прокопиев се труди като калкулант зад решетките. Калкулантът има задължения да следи складовите наличности в предприятието и калкулира необходимите стоки и материали. Освен това издава и приема фактури за доставки и продажби, стокови и складови разписки, работи с касова книга и издава касови бележки.

#"Наглите"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници