Вот на недоверие: Кои партии ще подкрепят "Възраждане" ОБЗОР

Вот на недоверие: Кои партии ще подкрепят "Възраждане" ОБЗОР
A A+ A++ A

Започнахме консултации за свикване на вот на недоверие. Имаме вече подкрепата на „Има такъв народ“, разговаряли сме и с БСП, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пред журналисти в кулоарите на парламента. Той добави, че от БСП са им казали, че трябва да минат вътрешнопартийни процедури, след които ще им отговорят дали приемат да се включат във вота на недоверие или не.

Подписите се полагат в момента, по-голямата част от групите на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ са се подписали, посочи той. Ще изчакаме да видим и какво ще е решението на БСП и утре, най-късно в петък, вотът на недоверие ще бъде внесен заради цялостната политика на правителство в сектор енергетика и унищожаването на българската въглищна индустрия, заяви Костадинов.

Той уточни, че са необходими минимум 48 подписа. Костадинов каза, че подписите ще бъдат събрани и без БСП, но предпочита и те да се включат във вота на недоверие.

"Правителството ще има време да изпълни споразумението с миньорите и енергетиците, както и много други решения ще изпълнява в следващите години", заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Според него исканият вот на недоверие е опит за "правене на пиар" от страна на опозицията.

"Правителството си свърши работата, ако продължава да си изпълнява ангажиментите към хората, ние ще го подкрепяме, ако не ги изпълняват, ние ще бъдем с хората. Енергийният министър ни увери, че ще се изпълни споразумението на 100% с протестиращите", добави Пеевски.

Ще подкрепим правителството в този момент. Това каза пред журналисти в парламента Десислава Атанасова, председател на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС, която коментира въпроса с евентуален вот на недоверие, който се очаква да бъде внесен от "Възраждане". Десислава Атанасова припомни, че именно с "Възраждане" от ГЕРБ-СДС са реализирали първия успешен вот на недоверие към правителството на Кирил Петков. Атанасова посочи, че все още не се е запознала с мотивите на колегите си.

Не знам какви са им мотивите, но ако са по темата енергетика, считам че в момента няма нужда от допълнително нагнетяване на напрежението, има нужда от спокойствие българската енергетика, има нужда от втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и гаранции за това е именно подкрепата на правителството. Дали е "некоалиция" или "сглобка" епитетите нямат значение. Важното е да има редовно правителство и България да изпълнява ангажиментите и да бъде достатъчно стабилно, допълни Атанасова.

Знам, че в този момент друга алтернатива на управлението на акад. Денков, а той се справя много добре, няма. Това коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ Кирил Петков относно заявката на „Възраждане“ да внесат с подкрепата на „Има такъв народ“ вот на недоверие към кабинета заради политиката в сектор енергетика.

Всички разбират, че „Възраждане“ се опитват да политизират тези реални протести и се опитват да ги използват за изборите за местна власт, каза още Петков, след като парламентът гласува решението за одобряване на постигнатото вчера споразумение между правителството, депутати, синдикати и протестиращите миньори и енергетици.

Спазваме си обещанията, вчера поехме ангажимент към енергетиците и социалните партньори това решение да бъде факт днес и то е факт, заяви Кирил Петков. Той увери, че хората на протеста могат да имат доверие, че обещанията, които са били дадени, ще бъдат изпълнени, както от правителството, така и от партиите, които са гарантирали това споразумение.

Петков посочи, че енергийната сигурност на страната ще бъде гарантирана от две неща – работи се в следващите 12 месеца Помпено-акумулираща водноелектрическа централа „Чаира“ да влезе обратно в обръщение и преди 2035 г. да включат блок 7 на Атомната електроцентрала „Козлодуй“ като заместващи мощности преди отпадането на въглищните централи.

#вот на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници