И генерал на НАТО в Афганистан забъркан в сексскандала с Дейвид Петреъс

И генерал на НАТО в Афганистан забъркан в сексскандала с Дейвид Петреъс
Главнокомандващият американските сили в Афганистан генерал Джон Алън също стана обект на разследване за „неуместни“ имейли до жена. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сексскандалът около бившия директор на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс проникна и в армията на САЩ.

Главнокомандващият американските сили в Афганистан генерал Джон Алън също стана обект на разследване за „неуместни“ имейли до жена, съобщи представител на американското Министерство на отбраната, цитиран от АФП и БГНЕС.

Разкритието представлява нов, неочакван обрат в разрастващия се скандал, който разтърси Вашингтон само няколко дни след преизбирането на президента Барак Обама.

Конгресът на САЩ обеща да разнищи основно случая. Представител на Пентагона съобщи, че ФБР е разкрило кореспонденция от 30 000 страници между Джон Алън и Джил Кели, ключова фигура в скандала, който срина репутацията на славния бивш генерал и директор на ЦРУ.

Дейвид Петреъс неочаквано подаде оставка миналата седмица заради извънбрачна връзка с биографката си Паула Бродуел.

Джил Кели от Тампа, щата Флорида, уведомила ФБР за заплашителните имейли по-рано тази година и те отвели разследващите органи до Паула Бродуел. ФБР откри имейли между Бродуел и Петреъс, които разкривали връзката им.

Високопоставен представител на американското министерство на отбраната, пожелал да остане анонимен, заяви, че има „ясна възможност“ имейлите на Алън да са свързани с разследването срещу Петреъс.

Шефът на Пентагона Леон Панета заяви в комюнике, че министерството му е било информирано за случая от ФБР в неделя и че той е поверен на генералния инспектор за разследване.

Той заяви, че Джон Алън ще остане в Кабул като командир на ръководените от САЩ сили на НАТО, но е поискал от Комисията по въоръжените сили на Сената да отложи решението си за назначаването на Алън на поста върховен главнокомандващ на съюзническите въоръжени сили на НАТО.

Леон Панета изрази задоволство от работата на генерала в Афганистан, като заяви, че неговото ръководство е било инструмент за постигане на напредък във войната срещу талибанските бунтовници.

Американският министър на отбраната обаче е поискал от комисията на Сената бързо да придвижи назначаването на генерал Джоузеф Дънфорд за наследник на Джон Алън в Афганистан.

За момента не е ясно в какво е обвинен Алън. Официални американски представители отказаха да коментират дали той е обвинен в използване на работната си електронна поща за комуникация с Джил Кели, или в разкриването на класифицирана информация.

„Много е рано да се предполага какво може да установи генералният инспектор“, заяви представителят на министерството на отбраната.

„Има достатъчно сериозно безпокойство, така че приехме предпазлива мярка да предприемем уместни стъпки за започване на разследване и за уведомяване на Конгреса. Трябва да видим докъде ще ни отведат фактите в тази история, преди да направим каквито и да било заключения“, посочи същият източник.

Той допълни, че Джон Алън е заявил, че е невинен. „Генерал Алън отрече да е замесен в нередности по този случай“, отбеляза представителят на Пентагона.

Джил Кели имала дългогодишно семейно приятелство с Дейвид Петреъс, но не и официален статут в армията.

И двамата генерали служиха в Тампа, където се намира Централното командване на американската армия, което Дейвид Петреъс оглавяваше, преди да стане главнокомандващ на американските сили в Афганистан през 2010 г.

#Дейвид Петреъс #Джон Алън #Джил Кели #Паула Бродуел #Афганистан #НАТО #Пентагон #любовна афера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници