Турски медици призоваха за връщане на ковид мерки

Турски медици призоваха за връщане на ковид мерки

pixabay

A A+ A++ A

Турски медици призоваха за връщане на някои ковид мерки в Турция на фона на разпространението в страната на новия вариант на коронавируса Ерис. Здравният министър обаче увери, че масова ваксинация и "локдаун" няма да има, а в призивите за обратното съзря интересите на фармацевтични лобита и "черна пропаганда".

Поводът, който разпали дискусията през последните дни, стана смъртта на турския медик Ерсин Махмутлуоглу, главен лекар на държавна болница в окръг Хатай. Турската медицинска асоциация (TTB) заяви, че 35-годишният лекар е починал по време на лечение от COVID-19 .

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа обаче оспори твърдението. Според Коджа е жалко, че кончината на д-р Ерсин "се използва като средство за черна пропаганда", която по думите му "цели въвеждането на мерки и започването на кампании за ваксинация".

"Както производителите на всеки един продукт, производителите на ваксини също може би искат продуктът им да намери повече купувачи", пише в поста си здравният министър. "Но кой би искал да употреби ненужен медикамент и кой доктор би го препоръчал?", запита той.

"Приканвам онези, които предприемат ненаучни инициативи в името на науката, и онези, които не виждат нищо лошо в това, че страната ни е въвличана ненужно в "социална депресия", да възприемат безпристрастността и отговорността на науката", написа още здравният министър, без да посочва конкретен адресат на призива си. "Цветът на медицината е бял. Черната пропаганда не подхожда на лекаря", подчерта той.

Коджа увери, че "никога няма да бъдат приложени мерки като масова кампания за ваксиниране или затваряне", а борбата с COVID-19 "ще се води така, както се води борба с грипа".

"Глобалната и местната пропаганда, която сега е на дневен ред, е опит за подчинение въз основа на оправданата загриженост от стария опит. Ние няма да се огънем. Това е изключено. Никога няма да се приложат мерки като масова кампания за ваксиниране или затваряне. КОВИД-19 е болест, която ще бъде преборена точно както сега се води борба с грипа. 85 милиона души могат да бъдат спокойни", посочи той.

Според министъра д-р Ерсин Махмутлуоглу е страдал от сърдечна недостатъчност и е починал вследствие на инфекция на дихателните пътища, а всичките три направени му PCR теста са били отрицателни.

Други турски лекари обаче изразиха безпокойства за общественото здраве в контекста на нарастването на случаите на инфектираните с новия вариант на коронавируса лица в страната.

TTB изтъкна, че използването на понятие като "глобален натиск за ваксини" на министерско равнище ще увеличи колебливостта за ваксиниране.

"Приканваме министъра да оттегли това ненаучно изявление, което застрашава общественото здраве", посочиха от лекарския съюз. Те напомниха, че нова ваксина, получила медицинско одобрение, че предпазва от подвариантите на Омикрон, включително варианта Ерис, вече се прилага на рискови групи в много страни с цел да се намалят хоспитализациите и смъртните случаи, както и че е необходимо поставянето на бустерни дози ваксина срещу COVID-19.

Турското дружество по клинична микробиология и инфекциозни болести (KLIMIK) заяви, че изявлението на министъра на здравеопазването д-р Фахреттин Коджа има потенциала да "породи съмнения в общественото мнение срещу ваксините за COVID-19, спасили живота на поне 20 милиона души досега, което може да създаде сериозни проблеми за всички ваксинационни дейности, жизненоважни за превенцията на инфекциозните болести, включително детските имунизации", пише електронното издание "Йешил газете". Това, както отбелязва KLIMIK, предизвиква тъга и разочарование сред учените и лекарите, експерти в областта.

Проправителственият в. "Сабах" определи подобни твърдения като опит за манипулиране на общественото мнение.

"Икономиката на Турция е на прицел преди местните избори!", написа изданието, според което има лоби, желаещо да затвори хората у дома и "да спре колелата на икономиката, като разпространява страх с необосновани новини". "В операцията участва и Турската медицинска асоциация (TTB), която действа като партньор на ваксините на Pfizer/BionTech", твърди вестникът.

Според "Сабах" призивите за връщане на ковид мерките се отправят от "имена, финансирани от компаниите за ваксини", за да всяват страх в социалните медии с цел "да блокират икономиката преди изборите и да предизвикат затваряне".

Отделът за здравни услуги на университета Хаджеттепе в Анкара информира в четвъртък, че "процентът на положителните случаи при PCR тестовете за SARS-COV-2 (коронавирус), извършени в болницата през последните 24 часа, е нараснал от 3 процента на 20 процента", съобщиха турски медии.

Председателката на Истанбулската медицинска камара проф. Нергис Ердоган също заяви пред опозиционния в. "Сьозджу", че има увеличение на случаите на ковид. По думите ѝ постъпващите данни сочат, че случаите на варианта Ерис нарастват както по света, така и в Турция. Същевременно тя изреди редица съпътстващи проблеми, наблюдавани в страната.

"Първо, няма тестване. Ако не се правят тестове, не може да се знае броят на случаите. Второ, не се извършват анализи на вариантите. Трябва да се направи анализ на вариантите, за да се определят реалните случаи на Ерис в нашата страна. Трето, трябва да се въведе ваксинация за конкретния вариант, особено за хората над 65-годишна възраст. Защото е известно, че сегашните ваксини не са достатъчни срещу този вариант. Четвърто, хората трябва да бъдат предупредени да бъдат предпазливи по отношение на маските", каза тя.

Според проф. Ердоган хората не трябва да се заблуждават от това, че вариантът Ерис е по-лек. "Тъй като това е вариант на ковид, неговата смъртоносна опасност е по-висока от тази на други инфекции. Необходимо е да се внимава", предупреждава експертът.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници