Николай Василев: Нацията ни върви към математическо изчезване

Николай Василев: Нацията ни върви към математическо изчезване

pixabay

A A+ A++ A

"Нацията ни върви към математическо изчезване. Без драстични мерки за демографската политика, до средата на века ще бъдем максимум около 5 млн. души. Няма да коментирам изобщо структурния състав на нацията – етнически и други показатели". Това заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Като мерки срещу демографската криза финансистът предложи семейството на всяко новородено дете да получава по 20 000 лева. "Всички детски градини в държавата да бъдат построени незабавно, да има информационна кампания за абортите. България има слаба раждаемост и най-много аборти в Европа. Може би има много семейства, които биха имали повече деца, ако бъдат подкрепени", каза бившият вицепремиер.

"Демографска пирамида за България не съм виждал откакто съм се родил", обясни Василев. По думите му в други държави, например в Африка, расте огромно младо поколение. У нас най-младите хора са изключително малко и все по-малко се раждат. Много от тях емигрират. След Втората световна война броят на ражданията е бил почти 200 000 на година, но намаляването им започва още от 80-те години и след началото на прехода вече драстично намалява, разказа той.

"В държавата преобладава хаосът и лошото управление за всички сфери. И енергетици, и други професии имат право да протестират, но не е добре да го правят с блокади, защото другите граждани не са виновни", обясни той по повод протеста на енергетиците.

Бившият вицепремиер запита управляващите: "помните ли какво пише в Плана за възстановяване и устойчивост? Защо сега първо внасяме документа в последния момент и после започваме преговорите." "Ако идеологията е популистка само с упражнение по харчене, резултатът ще бъде този", каза Василев.

Василев подкрепи идеята за премахване на диференцираните ставки за ДДС – да отпадне 9% ставка за ресторантьорите и запита защо не паднаха цените при влагането на намалената ставка, конкретно за ресторантьорите. "Никакви аргументи няма, за мен темата е приключила, загуба на обществено време", обясни той.

Според него липсва коалиционна култура на управляващите, защото се представят едни идеи и след това се оттеглят. Той се обяви против вдигането на 15% на данъците за големите фирми, което не е било обговорено в обществото.

Финансистът се обяви против идеята хората, които сигнализират за укриване на данъци, известна като "донос-бонус". "Тъканта на нашето общество не е подходяща за подобен данък", каза Василев. Според него ще има повече негативи – съсипване на бизнеса на дадена фирма, но не и ползи за хазната. Той предложи друга мярка, която я има в други страни - "фирми и граждани, които са били изрядни за последната година, да не бъдат проверявани след това. Това ще стимулира изсветляването на бизнеса и хората.".

За еврозоната Василев попита: "ако тези хора твърдят, че са за еврозоната, къде им е кампанията". Той даде пример, че през януари говореха, че в Хърватия има бум на инфлацията. Връщам се от Хърватия – бум на икономиката, първокласна европейска държава".

В коментар за предизборната кампания Василев показа своята книга "NEXT.BG – Книга за реформатори, ястреби и щъркели".

#дете

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »