Теменужка Петкова: До 2030 г. 27,9% от енергийното потребление в България ще е на възобновяема енергия

Теменужка Петкова: До 2030 г. 27,9% от енергийното потребление в България ще е на възобновяема енергия
A A+ A++ A

България се стреми да постигне националната цел 27,9 % от крайното брутно потребление до 2030 г. да бъде енергия от възобновяеми източници.“ Това сподели Теменужка Петкова, бивш министър на енергетиката, днес по време на международния форум, посветен на ВЕИ индустрията, в София – „Be Renewable: Енергийна еволюция 2023“.

Г-жа Петкова коментира още:Основният фокус на закона, който ние приехме в българския парламент, е да намалим административната тежест по отношение на инвеститорите, които желаят да развиват производството на ВЕИ. Предвидена е възможност за създаване на центрове за контакти, предоставящи цялостна информация за изграждане на ВЕИ, както и енергийни общности, които ще дават възможност на инсталатори и битовите потребители да участват в производството, потреблението и продажбата на излишната за тях електрическа енергия. Това е една много добра стъпка напред към развитието на зелените технологии“.

Сред официалните гости на събитието и говорители бяха още Николай Павлов, заместник-министър на икономиката и индустрията, Цветелина Пенкова, евродепутат, Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата, Ангелин Цачев, изпълнителен директор на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), Благой Голубарев, член на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Мария Минчева, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК) и други.

Be Renewable 2023“ е първото събитие в България, което ще обедини институционалните и технологичните постижения от сектора в Европа. Двудневната конференция се провежда на 2-3 октомври в Inter Expo Center, като входът за събитието е свободен, а участниците могат да се запознаят с интересната програма и да се регистрират тук. Събитието се организира от сдружение „Соларна Академия България“ и M3 Communications Group, Inc.

Be Renewable 2023 е среща на експерти и практици, на визионери, които вярват, че бъдещето на енергията е във възобновяемите източници. На форума предстои още да разгледаме иновативни технологии, устойчиви бизнес-модели и финансови решения. Ще се запознаем с европейски практики, които могат да бъдат успешно приложени у нас. Ще проучим как да създадем и управляваме възобновяеми енергийни проекти, като в същото време се поддържа справедливост и екологична устойчивост,“ каза д-р инж. Веселин Тодоров, председател на сдружение „Соларна Академия България“.

Ключовите теми, които предстоят през втория ден на форума включват:

  • Енергийна и климатична дипломация
  • Енергийни борси и конкурентност на пазара
  • Електромобилност и устойчив транспорт: пътят към нулеви емисии
  • Зеленият водород: иновации, потенциал и роля в енергийния преход

В конферентната част ще участват и водещи компании от енергийния сектор в Европа, които ще споделят своите знания и опит в областта на устойчивите енергийни решения и как те могат да бъдат успешно интегрирани в бизнес моделите на бъдещето. Основни партньори на събитието са BAUER SOLAR – един от водещите производители на соларни панели, базиран в Германия, с над 20-годишен опит на фотоволтаичния пазар, италианската компания AZZURRO, която е международен лидер в сферата на разработването на софтуер, автоматизацията, роботиката и възобновяемата енергия, както и POLYCOMP, които са лидер на пазара на информационни и комуникационни технологии в България, с подкрепата на Huawei.

Сред партньорите на форума са още испанската компания EURENER – производител на фотоволтаични модули с над 25-годишна история в грижата за планетата и произвеждането на чиста енергия за бъдещите поколения, както и българската платформа за зелени парктики BROWN TO GREEN, която има за цел цялостната трансформация и развитие на на Югозападния въглищен регион в България.

Събитието се провежда с медийната подкрепа на Българска телеграфна агенция, в. Телеграф, в. Труд, Фокус, Banker.bg, Kaldata.com, Economic.bg, ESG News, Novinite.bg, Econ.bg, 3e-news.net, Energy-review.bg, PowerIndustry-Bulgaria.bg, Dir.bg, Economy.bg, Mediapool и Code Health TV.

#Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »