Делян Пеевски: Асен Василев да преосмисли поведението си

Делян Пеевски: Асен Василев да преосмисли поведението си

стоп кадър

A A+ A++ A

На среща в НС финансовият министър обещал запазването на 9% ставка на ДДС, но после се отметнал.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски изрази недоволство от взаимодействието между финансовия министър Асен Василев и парламентарните групи, които подкрепят правителството. В изявление от името на ДПС Пеевски призовава Василев да преосмисли поведението си, напомня му, че по Конституция страната ни е парламентарна република и дава за пример случая с обещанието за запазване на ставката от 9% за ресторантьорите, от което финансовият министър впоследствие се е отметнал.

"В последните дни буди недоумение фактът, че финансовият министър Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на Парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите. Конкретният повод е договореното в наша среща запазване на 9%-то ДДС за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на предложената от него мярка, известна като "донос-бонус", заявява Пеевски, цитиран от пресцентъра на ДПС.

"В проведения разговор в Народното събрание, в който участваха и Бойко Борисов и Делян Добрев, темата беше обсъдена задълбочено и при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на бизнеса, бе постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневният ред на обществото и със всички свои решения за работим за благото и интересите на хората. И диалогът, който имахме и на тази среща беше повече от добър", разказва той каква е била договорката.

"За съжаление, часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, за да се отметне от постигнатите договорки, а в ефира на БТВ в неделя отново настоя за своето решение да върне 20% ДДС за бранша", констатира Пеевски.

Той е категоричен, че ПГ на ДПС няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. И прогнозира, че това предложение вероятно няма да получи необходимата парламентарна подкрепа. ГЕРБ също са за запазването на 9% ставка на ДДС, което означава, че ПП-ДБ няма да получат необходимите им гласове.

"Следователно, волята на мнозинството е в посока запазване на 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, при това заедно с изпълнението на условията за изсветляването му", подчертава Пеевски.

"А що се отнася до изразеното от министър Василев неразбиране и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, напомняме, че по Конституция България е парламентарна република", обръща се Пеевски към финансовия министър.

"Настоящата конфигурация е резултат от доверието, което избирателите отредиха на партиите и коалициите в Народното събрание. Решението за тази трудна за изпълнение отговорност бе продиктувано от необходимостта да се излезе от спиралата на изборите, в която бяхме две години, и да се поеме по пътя на стабилизацията и евроатлантическата перспектива, които нямат алтернатива.

Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи правителството, е длъжен да пази интересите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт - премиер и министри е да изпълняват тези политики", напомня още на Василев депутатът от ДПС.

"Дълбоко вярвам в това, че разумът ще надделее над личните амбиции и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено предизвикана дестабилизация.

"Стабилността на държавата, балансът между властите и добрият диалог между политиците са ключът към постигането на важните национални задачи, които стоят пред нас, на които хората очакват и разчитат", завършва обръщението на Делян Пеевски.

#Пеевски #Делян Пеевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници